100-те национални туристически обекта в гр. Плевен

За увековечаване героите от Плевенската епопея, през 1902 г. Комитетът „Цар Освободител Александър ІІ“ взема решение да издигне в Плевен Параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в който да се съхранят костите на загиналите войни. През март 1903 г. строителната комисия одобрява архитектурния проект на младия архитект Пенчо Койчев. На 12 април 1903 г. е положен основния камък. Строителството струва 300 000 златни лева. На 3 септември 1907 г. Мавзолеят е тържествено открит в присъствието на княз Фердинанд І, Великият княз Владимир Александрович със съпругата си Мария Павловна, ген. Столетов и ген. Паренсов, участници във войната. Параклис–мавзолей „Св. Георги Победоносец“ е забележителен исторически и архитектурен паметник, построен в стила на българската църква от късното средновековие. Мавзолеят е кръстокуполен, висок 24 м, ориентиран е в посока изток-запад. От северната и южната страна на Мавзолея са поставени големи мемориални плочи от сив гранит с имената на руските и румънски полкове, имената на офицерите и броя на войниците загинали при Плевен. На 3 март 1968 г., по случай 90-годишнината от освобождението на България, пред Мавзолея е запален вечен огън.

Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” е изградена по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен от османска власт. Открита е на 10 декември 1977 г. и се намира на бившето бойно поле в Скобелев парк музей. Автор на живописната част и ръководител на колектива от 11 руски и 2 български художници е Николай В. Овечкин от Военното студио. Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете – блокадата на града. Панорамното платно пресъздава най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм /11-12 септември 1877 г./. Посетителят се намира в центъра на бойното поле, на най-високия хълм край града. С художествени средства са пресъздадени драматизмът и напрежението на боя на Зелените възвишения.

 

Регионален исторически музей – Плевен и музейните му фондове са разположени в представителна двуетажна сграда – паметник на културата с национално значение, с обща площ от около 7000 м2 и парк с открита експозиция на площ от 37 дка. Основният фонд на музея включва над 180 000 музейни единици. Музеят осъществява своята дейност по издирването, проучването, представянето, опазването и популяризирането на паметниците на културата, природните образци, флората и фауната на територията на Плевенска област.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria