4 уникални природни забележителности в Родопите (видео)

Неслучайно наричат Родопите „планината с душа“. Родопите събират в себе си китни села, останки от древни цивилизации, културни традиции и уникални природни забележителности. Подбрахме за Вас 4 видеа – част от проекта ни за видеозаснемане на 100-те национални туристически обекта, които представят уникалната природа на Родопите. Приятно гледане!

1. Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Ягодинската пещера представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори.

2. Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина. В миналото мостовете са представлявали една пещера. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове.

3. Триградското ждрело представлява величествен 7-километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали северно от родопското село Триград. На места разстоянието между двата склона е 300 м, но в същинската част на ждрелото, която е дълга 2-3 км, те са само на 100 м един от друг

4. Буйновското ждрело е най-дългото ждрело в България. Намира се между селата Ягодина и Тешел. Скалите, обграждащи Буйновската река, са на места високи няколкостотин метра, а в най-тясната си част са наречени „Вълчи скок” – местните хора разказват, че зимно време оттам прескачат вълците, за да нападат кошарите. Освен пещери, в мраморните скали водата е издълбала и други интересни форми.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria