5 малко познати български манастира

Религиозният туризъм e вид културен туризъм, който цели преди всичко запознаването с религиозните ценности и техните веществени носители.
По време на 5-вековното османско владичество, манастирите са мястото, където българите са съхранили вярата и духа си в онези трудни времена. Освен пазители на българщината, те били културни и книжовни центрове, а в много от тях е имало революционни комитети.
Голяма част от тях са били опустошени, а днес една малка част са запазили автентичния си вид. На територията на България има около 160 манастира, като всеки от тях е неповторим по отношение на архитектурата си, красивите стенописи и величествени икони. Някои от тях са по-големи и известни сред хората, а други са по-малки и не толкова познати. Въпреки това всеки един от тях носи своята история, която може да научите на място.
Някои от манастирите се намират в градове, а други са по-труднодостъпни. В статията избрахме 5 по-малко познати български манастири, които можете да посетите.

1. Манастир “Св. Св. Константин и Елена”

Манастир "Св. св. Константин и Елена"Намира се в к.к. “Св. Св. Константин и Елена” – най-старият български морски курорт, на 6 км. от Варна. Не е известна точната година на построяване на манастира, но първото му споменаване е през 1832 г. Възниква покрай лечебно аязмо, което и днес може да се види. Манастирът е разрушен по време на Руско-турската война от 1828-1829г. и по-късно е възстановен. В момента се състои от църква, камбанария и малък двор. През летния сезон е силно посещаван поради местоположението си в централната част на курорта.

2. Пещерният манастир „Св. Иван Пусти“ край Враца – тайната обител на свети Иван Рилски

Разположеният на поляна върху отвесна скала манастир е един от най-малките в България, но е със забележителна история – преданието сочи, че св. Иван Рилски е бил отшелник именно тук, преди да се отправи към Рила. Малката манастирска църква е оградена от скали, в които има пещера с карстов извор и старинни стенописи от XVI век. Сегашната църква е построена върху останките на по-стара, а стенописите са на 3 слоя – от XII, XVI и XIX век. През Възраждането манастирът е духовно средище с килийно училище и книжовна школа, в която творят Йосиф Брадати и неговият ученик Тодор Врачански.

Манастир Свети Иван Пусти

3. Поморийски манастир “Св. Георги Победоносец”

Манастирът се намира в началото на гр. Поморие. Основан е още през VII век от гръцки колонисти. По време на османското нашествие е разрушен. През XVII век, на мястото се заселва турски бей, който открива лечебно аязмо и след като се излекува от болестта си, дарява земята за построяването на манастир. Сегашната църква на манастира е от 1856г., а до нея все още може да пиете вода от лечебното аязмо. В манастира се съхраняват ценни иконо от XVIII и XIX век. Камбанарията на манастира е висока 20 метра.

Поморийски манастир "Св. георги Победоносец"

4. Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“

Намира се в близост до гр. Костинброд. Не е известна точната година на основаването. Според преданията, той е възникнал в последните години на Второто българско царство – по времето на цар Иван Шишман. През 1870г., игумен на Шияковският манастир става Генадий Ихтимански – приятел на Васил Левски и участник в Първата българска легия. Апостола на свободата основава в манастира революционен комитет през 1871г. През 1929г. е построена сегашната манастирска църква.

Шияковски манастир
Снимка: www.bulgariamonasteries.com

5. Казанлъшки манастир „Въведение Богородично“

Намира се в самия гр. Казанлък. Възникнал е през 60-те години на XIX век. По време на Руско-турската освободителна война, турците го използват като склад за храна. След Освобождението, манастирът се разраства и са изградени нови сгради. Манастирската църква е от 1866г. и е изографисана от трима възрожденски художници, сред които и известния Георги Данчов. През 1872 г. в двора на манастира е построено девическо училище.

„Скъпи са за нас българските манастири, почетни останки от твърдините, в които се е запазил жив българският народен дух, много време скрижали на отцовския завет и гнезда, из които са изхвръкнали орлетата – възвестители на зората на българското пробуждане. Те са жива и трогателна история на една епоха, толкова славна и толкова мрачна.“ – Иван Вазов

В мобилното приложение iLoveBulgaria можете да разгледате още български манастири и църкви, а ако ги посетите и сканирате QR кода от табелките на iLoveBulgaria на туристическите обекти – ще получите полезна информация, както и бонус точки. Изтеглете мобилното приложение оттук.