6 интересни и забележителни паметника в Добрич

Хан Аспарух паметник ДобричНай-големият паметник на българския владетел Аспарух се намира в гр. Добрич. Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Скулптор е Величко Минеков. През 2010г. е избран за символ на гр. Добрич. Архитектурният комплекс включва голяма статуя на Аспарух, възседнал кон и вдигнал победоносно меч в ръка. Пред него са наредени скулптури на неговите войни, също вдигнали победоносно мечове към небето. През 2014г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника.

Хан Аспарух паметник ДобричПаметникът на великия български писател, „певецът на Добруджа“ – Йордан Йовков, се намира пред неговия музей в Добрич. Литературният дом, пред който се намира паметника, е открит е през 1980 година, по случай 100-годишнината от рождението на прочутия български писател.

Йордан Йовков паметник Добрич

Люцкан от разказа Последна радост на Йордан ЙовковСкулптурата на Люцкан – героят от произведението на Йордан Йовков „Последна радост“, се намира в двора на къщата-музей на писателя. Ако не си спомняте кой е Люцкан – това е цветарят от „Последна радост“, нежен поет, който носи преклонение пред светята и красотата. Безумно влюбен в една девойка от неговия град, той е изпратен на фронта по време на Балканската война, където загива.

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий се намира на площад „Възраждане“, в центъра на град Добрич, срещу хотел България. Паметникът е изработен от скулптора Никола Богданов. Открит е през 2007г. За съществуването на паметника заслуги има цялото гражданство на Добрич, от най-малките до най-възрастните, което по време на акцията „Хиляда лева от хиляда ученика“, подета от учениците на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ даде своя принос за осъществяването на тази благородна идея.

Паметник Кирил и Методий Добрич

Паметник на генерал Иван Колев в ДобричПаметникът на ген. Иван Колев се намира в близост до Община Добричка. Иван Колев е български офицер, герой от Сръбско-българската война и Войните за национално обединение. Наричан е „бащата на българската конница“. Той е начело на Първа конна дивизия по време на Първата световна война, с която печели поредица от забележителни победи в Добруджа над румънци, руснаци и сърби. През септември 1916г., по време на епичните боеве за Добрич, неговото решение да помогне с дивизията си на защитниците на Добрич, без да има заповед за това, спасява града от повторно превземане. През следващите месеци, победоносната българска конница продължава настъплението си заедно с българските войски и освобождава цяла Добруджа.

Паметник на Добротица в ДобричПаметникът на болярина Добротица се намира в кв. Дружба. Добротица е владетел на Добруджанското деспотство от средата до края на XIV век, когато то включва Добруджа и Северното Черноморие. Област Добруджа и гр. Добрич са кръстени на него.

Опознайте Добрич заедно с мобилното приложение iLoveBulgaria и събирайте точки, докато обикаляте обектите.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria