6 забележителности, свързани с българските народни будители

Местата и забележителностите в България, свързани с живота и делото на българските народни будители, са стотици. В тази статия подбрахме за Вас 6 от видеата ни, които са свързани с български народни будители и епохата на Възраждането. Приятно гледане! 🙂

1. Национален музей “Васил Левски” – Карлово

Музеят на Васил Левски – Апостола на българската свобода, една от най-великите личности в българската история, включва възстановената му родна къща, експозиционна зала, параклис „Всех святих болгарских“, където се съхраняват косите на Апостола, както и още 2 възрожденски къщи.

 2. Национален музей “Христо Ботев”

В Калофер е роден великият поет и революционер Христо Ботев, а музеят включва възстановената къща на семейството му, новоизградена експозиционна зала, където чрез вещи, документи и снимки ще се запознаете с бурния живот на Ботев. В двора на музея има паметник на Христо Ботев и на майка му Иванка Ботева.

3. Даскалоливницата в гр.Елена

Град Елена е сред най-будните градове по време на Българското възраждане и е родно място на стотици бележити българи – духовници, просветители, писатели, книжовници, учители, революционери. Важно място за град е комплекс “Даскалоливницата”, където са се “отливали” даскали, които след това са преподавали из цяла България.

4. Архитектурно-исторически резерват Копривщица

Ако искате да се пренесете назад във времето, когато са живяли бележити българи, жадни за просвета и свобода – Копривщица е идеалното място за това! В града има запазени стотици стари къщи, а чрез музеите ще научите за великите дела на някои от родените в Копривщица велики българи – Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Найден Геров, Марин Дринов, Йоаким Груев, и още много!

5. Aрхитектурен резерват “Арбанаси”

Село Арбанаси се намира в непосредствена близост до Велико Търново. В него има запазени много къщи от Възраждането и 5 църкви. В Арбанаси са родени революционерите Иларион Драгостинов и Тома Кърджиев, Софроний Врачански е живял тук, а мнозина от богатите жители са подпомагали революционното движение.

6. Етрополски манастир

Етрополският манастир е бил едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, а убежище в него е намирал Васил Левски, като и днес може да видите къде се е укривал.