6 причини да посетите Община Костенец

Община Костенец е един все още недостатъчно опознат кът от България. Разположена е в подножието на две планини – северните склонове на Рила планина и южните склонове на Ихтиманска средна гора. С разположените на територията си три лечебни минерални извора, богатото си минало, преплитащо пътищата на различни култури, Община Костенец предстои да бъде преоткрита като туристическа дестинация. Защо да я посетите?

1. Лесна достъпност

Община Костенец се намира на почти еднакво разстояние от двата най-големи български града – София и Пловдив, а наличието на автомагистрала „Тракия“ означава, че ще сте на територията на Община Костенец само за около 1 час път, ако живеете в столицата или градът на тепетата. Можете да посетите забележителностите, без да се налага дълъг път или дори нощувка.

Костенец местоположение

2. Крепост „Стенос“

Крепост СтеносКрепостта “Стенос” в прохода Траянови врата се намира на около 15 километра от Костенец, в близост до магистрала “Тракия”. Крепостта е уникална по своята конструкция. Разположена е на стария римски път Via Militaris. Предполага се, че строителството на крепостта “Стенос” е започнало през II век, по времето на император Траян. Когато българите завладели крепостта я нарекли “Щипон”. На 17 август 986 година, българите начело с цар Самуил нанасят съкрушително поражение на византийския император Василий II в прохода Траянови врата, в близост до крепостта. След падането на България под османско владичество, функциите на крепостта като пазител на прохода отпадат, тя е изоставена и започва да се руши. Проучаването на крепостта започва през 1985 година. Разкрити са голямата сграда на гарнизона с 6 входа и 3 кули. Двете външни кули на крепостта са петстенни, което е забележително от архитектурна гледна точка. Намерени са останки от късно-антична керамика, бронзови монети, няколко запазени хромела, 22 долиума за съхранение на брашно и жито. Крепостта “Стенос” е имала подземен тунел около 60 метра, който е водел до подземен извор.

3. Костенският водопад

Костенският водопад е най-известната природна забележителност в община Костенец и част от 100-те национални туристически обекта. Разположен е на река Чавча. Височината на пада на Костенския водопад е около 12 метра. Най-пълноводен е през пролетта, поради топенето на снеговете. През зимата често замръзва. В скалите до водопада е имало изкопана баня със седем извора, използвана от местното население, но тя е била разрушена при земетресение. Около водопада има пещери и скални образувания, които за защитени. Патриархът на българската литература – Иван Вазов, описва водопада в творбите си “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”.

4. 160-годишният храм „Св. Архангел Михаил“

Храмът „Свети Архангел Михаил“ се намира в село Костенец. По архитектурен план е трикорабна куполна базилика. Строителството продължава между 1854 г. и 1857 г. Църквата има запазени уникални стенописи, книги и документи на повече от век, поради което е обявена за художествена недвижима културна ценност. Храмът се намира в село Костенец, на улица „Патриарх Евтимий“ № 2а. Храмът е отворен за посещение всяка неделя от месеца и на всички църковни празници.

Храм "Св. Архангел Михаил" - Костенец

5. Вили Костенец и Национален парк „Рила“

„За първи път виждам такава величествена природна хубост – нито едно повторение на мотив, на форма, вървях като омагьосан, като че ли съм в някакво фантастично царство“.
Кирил Христов

Вили Костенец„Вили Костенец“ е балнеологичен курорт, намиращ се на около 8 километра от град Костенец, в красивия източен дял на Рила планина. Наличието на лечебни минерални извори, красивата природа и благоприятният климат правят „Вили Костенец“ перфектното място за възстановяване, пълноценна почивка и отмора. Тук уединение са намирали писателите Иван Вазов, Захарий Стоянов, Стоян Михайловски, Алеко Константинов. Дори известният литературен кръг „Мисъл“ в състав Пейо Яворов, Пенчо Славейков и Петко Тодоров си построява вила на това място, а на гости са им идвали Елин Пелин, Ангел Каралийчев и други писатели. Цар Борис III също е отсядал във „Вили Костенец“. През годините тук къщи са имали и хора от други прослойки – адвокати, индустриалци, военни, които са отсядали тук, далеч от градския шум и сред красотата на природата.

Вили Костенец
снимка: www.ezeroto.com

Значителна част от територията на Вили Костенец е разположена в Национален парк „Рила”, който е най-големият национален парк в България и един от най-значимите в Европа. От Вили Костенец тръгват маршрутите: „Вили Костенец“ по поречието на р. Чавча и р. Равнивръжка до хижа Белмекен; “Вили Костенец” – резерват “Ибър” – хижа “Белмекен”; “Вили Костенец” – “Миликини ниви” – язовир”Белмекен”;“Вили Костенец” – Спортен комплекс “Белмекен”.

Национален парк Рила

6. Скаловитски водопад

Скаловитски водопадСкаловитец е водопад в Източна Рила, близо до хижа Гургулица над „Вили Костенец“. Намира се на едноименната река Скаловитец, която е десен приток на река Рибница. Водопадът е висок 25 метра и има три стъпала, средното е най – голямо и отвесно. В подножието му са направени пейки, от които посетителите могат да се наслаждават на красотата му. Най – лесно до Скаловитския водопад може да се стигне от хижа Гургулица.

Община Костенец е член на платформата iLoveBulgaria – туристическите ѝ забележителности са в нашето мобилно приложение, а сканирането на QR кода от нашите табелки на забележителностите ще Ви даде информация за обектите и бонус точки в мобилното ни приложение.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria