6 величествени крепости в България (видео)

В България съществуват множество крепости, останали от различни епохи и народи – траки, римляни, византийци и българи. По-надолу можете да се насладите на 6 от най-известните крепости в България, които заснехме по проекта ни за видеозаснемане на 100-те национални туристически обекта на България. Приятно гледане! Абонирайте се и за нашия Youtube канал.

  1. Асеновата крепост се намира на скален масив недалеч от Асеновград. Мястото е било населявано оше от траките, а по време на българския цар Иван Асен II е предприето мащабно строителство и укрепване, за да може крепостта да стане изключително важна за Второто българско царство.

2. Шуменската крепост се намира на Шуменското плато, на няколко километра от съвременния град Шумен. Превземана и разрушавана неколкократно, Шуменската крепост се е възраждала за нов живот и е просъществувала до 1444 г.

3. Сред гънките на прочутите и красиви Белоградчишки скали, древните римляни построили укрепление, което било използвано по-късно и от българи, и от османци. Днес крепостта е също толкова популярна сред туристите, колкото и скалите.

4. На площ от 9,5 дка на брега на река Дунав, в в северната част на Видин, се намира крепостта „Бабини Видини Кули” или още наричана „Баба Вида”. Строежът на средновековния замък започва през втората половина на Х век, но по време на Второто българско царство се извършва и най-същественият градеж.

5. Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от гр. Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м.  Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите.

6. В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria