7 известни сгради от миналото в Русе

Град Русе е наричан „Малката Виена“ поради невероятната си архитектура, подобна на тази във Виена. Градът важна роля още от древни времена, когато е бил римска крепост, а през Възраждането е сред центровете на освободителното движение. В момента е сред културните центрове на България, а родом от града са десетки възрожденци. Насладете се на 7 от най-известните сгради с историческа стойност в крайдунавския град!

1. Доходното здание

Това е една от най-красивате сгради в България и е паметник на културата. Строежът започва през 1898 година и приключва през 1902 год. Дело е виенския архитект Петер Паул Бранк, а строежът се поверява на предприемача Гатю Цонев и на архитектите Георг Ланг и Франц Щолц. Сградата впечатлява с красивата и величествена фасада в стил „неокласицизъм”. Украсена е с много орнаменти и детайли, каменни фигури на покрива. Те символизират изкуството, науката, земеделието, търговията, занаятите, отбраната и свободния полет на духа. Днес Доходно здание е място за концерти и театрални постановки, за конференции и изложения, за изложби и други художествени изяви.

Доходно здание в Русе

2. Библиотека „Любен Каравелов“

Русенската библиотека е едно от най-старите и най-рано създадени духовни средища в България.  Тя е логически завършек на общонационалното възраждане, част от духовния възход и легитимирането ни пред света след Освобождението през 1878 г. Някъде там, в пълноводния талвег на Историята, от първия устрем на българина към просвета и образование, през праговете на времето, и до днес продължават да са живи желанието и потребността на русенци да имат своя образцова градска библиотека. Началото е през 1888 г., когато родолюбиви културни деятели,  с материалната подкрепа на Градската община се заемат да създадат   Русенската библиотека. Това са членове на просветното дружество “Дунав”,  основано година по-рано в Русе, през септември 1887 г.  В чл.1 на Устава на дружеството е записана много важна и специална точка, а именно: „…да тури основа на една градска библиотека”.

Библиотека "Любен Каравелов"

3. Регионален исторически музей Русе

На метри от библиотеката е намира красивата сграда на Регионален исторически музей Русе. Той е един от 11-те регионални музеи в България и е създаден през 1904 г. като музейна изложба в Мъжката гимназия „Княз Борис I“ в града. Сега музеят e разположен в сградата на бившия дворец на първият български княз на България след Освобождението – Александър Батенберг. Днес тук се съхраняват около 140 000 експоната от Русе и региона на Русе, от които най-отличителни са праисторическа идолна пластика, тракийското Боровско съкровище от 4 век пр.н.е., находките от античните римски кастели Ятрус и Сексагинта Приста, от средновековния български град Червен, колекцията от средновековни стенописи и др.

Регионален исторически музей Русе

4. Къща музей „Захари Стоянов“

Къщата музей на Захари Стоянов е място, пропито със спомени за този невероятен човек, чието име всъщност е Джендо Стоянов Джедев, роден в село Медвен, Сливенско. Син на овчар, който се превръща в един от най-ярките български революционери, политици и писатели със самобитно перо. Участник в Априлското въстание от 1876 година, той е и неговият пръв историограф е книгата си „Записки по българските въстания“. Едно от главните действащи лица – председател на Българския таен централен революционен комитет, който организира съединението на Княжество България е Източна Румелия през 1885 година. Животът на Захари Стоянов е свързан с Русе още преди Освобождението, когато е чирак в града, а по-късно се вклюва в Русенския революционен комитет. След Освобожденирто е секретар на Апелационния съд и съдебен следовател в окръжния съд в Русе. До края на живота си е сред водачите на Народнолибералната партия, народен представител, подпредседател и председател на парламента. Но в нашата история той остана не толкова е политическата си, колкото с литературната си дейност, е публицистика изключително емоционална, откровена, даже понякога невъздържана, гневна и език-остър и цветист.

5. Къща музей „Баба Тонка“

Къща музей на „Баба Тонка“ e построена в периода 1907-1908 година и е била собственост на петия ѝ син –  Ботевия четник Никола Обретенов.  Експозицията в нея е открита през 1958 г. и освен революционната дейност на националната героиня и нейното семейство е отразен целият възрожденски процес в Русе и Русенския край през XVIII-XIX в. Описанията и снимките, с които започва експозицията на музея, запознават посетителите със стария Русчук, с неговото бурно икономическо, културно и военно развитие през XVIII и 70-те години на XIX в. В подземието е пресъздадена килия от Русенския затвор, а сред най-ценните експонати е черепът на Стефан Караджа.

Къща музей "Баба Тонка"

6. Къщата на Калиопа

В тази красива къща се помещава музеят „Градски бит на Русе – края на XIX – началото на XX век“. Къщата на Калиопа е построена през 1864 г. и там се е помещавало консулството на Прусия. Сградата е по-популярна под името „Къщата на Калиопа“, като преданието е, че къщата е била подарена на хубавата Калиопа Мария Калиш – съпруга на пруския консул Морис Калиш, от влюбения в нея управител на Дунавския вилает Мидхат паша. Експозицията представя изключително важната роля на град Русе като врата към Европа и навлизането на европейската градска култура в България в края на IX и началото на XX век. Показани са интериори на гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с виенски мебели, градско облекло, накити, аксесоари, златни и сребърни прибори. В музея може да се види и първият роял, внесен в България от Виена.

Къщата на Калиопа

7. Дом Канети

Дом Канети е търговската къща на фамилията Канети, строена от Елиезар, дядо на Елиас Канети – австрийски писател, драматург и есеист, носител на Нобелова награда за литература през 1981 г., роден в Русе. Къщата е построена през 1898 г. от архитекта Никос Бедросян и е била използвана за магазин. В своите мемоари „Спасеният език” Канети описва своите ранни спомени за магазина. В момента къщата е неремонтирана и се използва като алтернативно място за концерти, перформанси или за изложби. Международно дружество „Елиас Канети” успява в усилията си да развие Дом Канети в известен форум за съвременно изкуство и култура.

Всичките тези обекти са в мобилното приложение iLoveBulgaria и имат табелки с QR код, а сканирането им Ви предоставя информация за съответния обект и Ви носи бонус точки, които можете да използвате за различни томболи, награди и промоции в приложението. Опознайте Русе с iLoveBulgaria!

До 10-и юли можете да участвате в томбола за 3 комплекта от награди – iLoveBulgaria чаша, шапка и гривна! Какво трябва да направите? Влезте в мобилното приложение iLoveBulgaria или го изтеглете оттук. В екран „Промоции“ намерете офертата за томболата и като Код въведете отговора на въпроса: през коя година завършва строоежът на Доходното здание в Русе? Трима от Вас ще спечелят комплект награди.

Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria