7 вековни манастира в България (видео)

В България съществуват над 100 православни манастира, повечето от които имат вековна история. По време на османското владичество, манастирите са сред основната причина да съхраним българщината. В тази статия подбрахме за Вас видеа на 7 от най-известните български манастира, които заснехме като част от проекта ни за видеозаснемане на 100-те национални туристически обекта. Приятно гледане!

1. Бачковският манастир – е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който направил дарение за изграждането му. Дълго време манастирът е бил грузински. От създаването му е запазена двуетажната костница, която се намира на около 400 м от него. Към края на ХІІ и началото на ХІІІ век е изградена зимната църква на манастира „Свети Архангели”, а любимо място за поклонници и посетители е дворът на Бачковския манастир, където има интересни дървета, като райска ябълка или китайски бор.

2. Дряновският манастир векове наред е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи. Основан е през XIII век, а по време на Априлското въстание е свидетел на героичната съпротива на четата на Бачо Киро и Поп Харитон.

3. Троянският манастир е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода 1830 г.– 1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа. Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква „Успение Пресвета Богородица”, която е построена в периода 1835-1837. Стенописите в църквата са една богата галерия на изкуството на Захари Зограф.

4. Етрополският манастир е основан през XII в. Представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Църквата е строена през 1859 г. Комплексът включва и два параклиса – „Св. Йоан Кръстител” и „Св. св. Козма и Дамян”. През XVI – XVII в. манастирът е бил най-голямото духовно средище в Северна България

5. Чипровският манастир е основан през Х в.и през годините на своето съществуване се утвърждава като книжовно и просветно средище. Светата обител участва и в борбите за освобождение от османско владичество. Участниците в Чипровското въстание от 1688 г. го използват като убежище. Главната църква на манастира е построена в края на ХVІІІ – началото на ХІХ в.

6. Осеновлашкият манастир е по-популярен като манастир „Седемте престола”. Основан е през ХІ в. и през вековете на своето съществуване е бил културно и просветно средище – в него са се преписвали книги, а в края на ХVІІІ в. тук е пребивавал Софроний Врачански – български духовник и народен будител. Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква, за която се смята, че е строена през Х – ХІ в.

7. Роженският манастир се намира на 5 км. От гр. Мелник. Той е най-голямата религиозна обител в Пиринския край и едно от най-старите духовни средища на България. Предполага се, че е основан по времето на Алекси Слав, племенник на цар Калоян, около 1217г. Възходът си достига през XIX век, когато служи като регионален духовен център. Манастирът има формата на неправилен шестоъгълник, като жилищните помещения обгръщат красив двор, в който се разполага църквата „Рождество Богородично”.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria