7 паметника в Сливен, които си заслужава да посетите

Град Сливен е известен с богатото си културно-историческо наследство. Разположен е в подножието на Източна Стара планина, известен е с красивите си природни забележителности и важното си място в националноосвободителното движение. Наречен още тогава като „градът на стоте войводи“, днес Сливен пази спомена за бележитите българи, родени в града и спомогнали за неговото развитие. Днес могат да се видят много техни паметници из целия Сливен.

СливенВнушителният паметник на Хаджи Димитър се намира на централния площад в Сливен. Българският национален герой е роден в Сливен през 1840 година. Архитект на монумента е Йордан Йорданов, а скулптурата на Хаджи Димитър е изработена от Стефан Пейчев. Паметникът се намира на 12-метров пиедестал. В основата на паметника са поставени и бюстовете на други видни възрожденци от Сливен. Официалното откриване се е състояло на 8 ноември 1935 г.

Паметник на Хаджи Димитър в Сливен

Вижте още: 6 интересни и забележителни паметника в Добрич

Паметникът на Седми конен полк, наричан от сливенци „орлето“, е посветен на славния Сливенски седми конен полк, участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Автори на паметника, известен с народното название „Орлето” са скулпторите Никола Димитров и Панайот Ципоранов. Намира се в близост до Градската градина.

Паметнник на Седми конен полк в Сливен - Орлето

Паметник на Сирак Скитник в СливенПред зала „Сирак Скитник“ – част от Художествена галерия „Димитър Добрович“, се намира интересен и красив паметник на гъдулар. В зала „Сирак Скитник“ са разкрити две постоянни експозиции на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – „Християнско изкуство“ и „Съвременно българско изкуство“.

Паметникът на прочутия войвода Панайот Хитов се намира на едноименните булевард и площад в кв. „Ново село“. Представя войводата, стиснал пушка и гледащ далеч напред, с ръка на челото, на фона на величествената Стара планина на заден план.

Паметник на Панайот Хитов в Сливен

Паметни на хаджи Маринка АсеноваВ двора на Къща музей „Хаджи Димитър“ се намира малък паметник на майката, родила великия войвода – това е Хаджи Маринка Асенова. Тя е майка на 10 деца. На 8 септември 1998 г. по повод 110 години от смъртта ѝ със съдействието на Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен е издигнат паметник на Хаджи Маринка в двора на къщата музей „Хаджи Димитър”.

Паметник на Капитан Петко войвода в СливенПрез 2014 година, в чест на 170-та годишнина от раждането на Капитан Петко войвода, в двора на църквата „Св. Цар Борис Михаил Покръстител“ беше открит бюст-паметник на прочутия български войвода. Църквата се намира на бул. „Стефан Караджа“, в подножието на парк „Хамам баир“.

В близост до родния дом на Хаджи Димитър се намира паметник на друг бележит сливенски борец за свобода – Таньо Стоянов. Той е сред основателите на Сливенския революционен комитет.

Паметник на Таньо войвода в СливенСлед решението за подготовка на въстание през 1876 година, той организира чета от 26 души, с които преминава Дунав при Тутракан по едно и също време с четата на Христо Ботев, която навлиза през Козлодуй. След поредица от сражения, четата достига до с. Априлово близо до гр. Попово. Там води ново сражение, а Таньо войвода остава да прикрива другарите си и пада убит на 27 май 1876г.

Ако решите да посетите тези паметници и другите забележителности в Сливен – можете да разгледате местата за настаняване на картата по-долу.