7 забележителности по Българското Черноморие (видео)

1. Защитената местност Пода близо до Бургас е една от най-богатите в орнитологично отношение местности в Европа – в нея се наблюдават 290 вида птици. Над Пода преминава и вторият по големина в Европа миграционен път на птиците – Via Pontica, като годишно оттук прелитат популации от бял щъркел (Ciconia ciconia), розов пеликан (Pelecanus onocrotalus) и хиляди хищни, водоплаващи и пойни видове птици.

2. Поморийското езеро представлява свръхсолена лагуна от естествен произход, отделено от морето с пясъчна коса и изкуствена дига. В западната част на езерото се е вливала р. Адата (Каменарска река), която за целите на солодобива е била отведена от езерото чрез отводнителен канал. Дъното на езерото е покрито с черна кал, богата на минерали и микроелементи.

3. Единственият музей на солта не само в България, но и в Източна Европа, се намира в град Поморие, на 20 км от Бургас. Той е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Този метод е известен като „древна анхиалска технология”. Добиването на сол в района на Поморие е поминък, който векове наред е хранел местните хора.

4. „Двореца” е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875 г. – 1938 г.). Той е разположен на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Има статут на архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парково изкуство.

5. Ботаническата градина с надвесени над морето тераси е сътворена от швейцареца Жул Жани. Цветното великолепие разцъфтява след 1955 г. Особена атракция са колекцията от 250 вида едри кактуси, разположена на 1 дка площ – втора в Европа след посестримата си в Монако, и розариумът, изпълнен с уханието на 34 сорта хибридни рози – също втори по големина в Европа. Тук може да се видят бонбонено, каучуково и книжно дърво, едроцветна магнолия, метасеквоя.

6. Калиакра е сред най-старите резервати в България и един от 100-те национални туристически обекта. В археологическо отношение носът представлява класически античен и средновековен укрепителен център, столица на Добруджанското деспотство от епохата на Второто българско царство /ХІІ – ХІV в./ и резиденция на деспот Добротица.

7. В своите експозиции, Военноморският музей във Варна представя морска България в нейната цялост. Отделено е специално внимание на знаменателната победа на 21 ноември 1912 г., когато торпедоносецът “Дръзки” успешно торпилира турския крайцер “Хамидие” в Черно море. Посетителите на музея могат да видят оригинални древни котви и корабни останки, извадени от дъното на Черно море; корабни носови украшения; униформи на моряци и офицери.