Архитектурен комплекс „Старинно Карлово“В град Карлово – родното място на Апостола на свободата Васил Левски, има над 100 запазени старинни къщи, памeтници на културата. Пет знакови за град Карлово сгради с висока историческа и естетическа стойност образуват архитектурен комплекс “Старинно Карлово”. Това са едни от най-емблематичните единични паметници на културата в града. Целостта на архитектурния ансамбъл е уникална възможност за посетителите да се потопят в неповторимата възрожденска атмосфера на един изключително своеобразен български град, в който всеки може да преоткрие себе си и своите корени.
Бухаловият хан е една от емблематичните възрожденски къщи в красивия комплекс “Старинно Карлово”, построена около средата на ХІХ век от Кирко Бухала – ханджия и кръчмар. Тук всеки гост може да почувства уникалния карловски дух, да се потопи в атмосферата на патриархалната традиция чрез атракциите “кафе на пясък” с комплимент към кафето – лакомства от роза, бяло сладко или сладко от смокини. Бухаловият хан е център на занаятите в карловско. Всеки гост може да се наслади на сръчността на нашите занаятчии, които с вещина и любов свещенодействат над дървото, метала, тъкачния стан и совалките за плетене на калоферска дантела. Може сам да участва в плетивото на дантела, плъстене на вълна, тъкане на стан, да си изработи изделие от глина. Тук всеки посетител може да си направи снимка с фолклорни носии от региона и да участва в атракции като изработване на ръчно бродиран ключодържател, бродиране върху панама с готови шаблони и поставяне върху магнит, изработване на орнаменти върху парченце дърво и залепване върху магнит. За организирани групи всяка година по време на розобера, в къща „Бухалов хан“ ще се презентира варене на сладко от рози. Патевата къща е друг магнетичен обект от комплекс “Старинно Карлово”. В нея господар е карловската маслодайна Роза. Тя ще Ви отведе в свят на красота, всеотдаен труд и любов към природата. Всяка от стаите в къщата има свое уникално послание, което отправя госта в различни посоки, провокира у него желания и спомени, кара го да мечтае.
В къщата се помещава мини дестилерия, която е изработена на принципа на старата гюлпана. В нея се преработват билки, и се добива етерично масло. С получените етерични масла на място се приготвят домашни билкови мехлеми. Къщата предлага дегустация на автентичен балкански чай, чай от рози или лавандула и билкова ракия. Всеки посетител може да си направи снимки с фолклорни носии от региона, с роклите на Царица Роза, Лавандуловата фея и на малките розички. Патевата къща очаква своите гости, защото има какво да сподели с тях, защото може да превърне всяко посещение в своеобразен мост през времето и да остави своя ароматен спомен във всяко сърце.
Патевата мааза е предвидена да работи като информационен център, където посетителите могат да получат информация за комплекс „Старинно Карлово”, както и за други забележителности в Карлово и региона. Построена е през 1863 г. от Васил Патев, наследник на известния търговец на платове, колониални стоки и манифактура Патю Хаджиминчев. Сградата е обявена за недвижима културна архитектурно – строителна ценност от национално значение през 1964 г. и художествена от местно значение през 1970 г.
Белият двор е емблематична къща от комплекса „Старинно Карлово” която е образец на възрожденския карловски майсторлък в градинското оформяне, съхранил колорита и естетиката на балканджията. Там се провеждат обучения и демонстрации по живописни практики, изработване и оцветяване на глинени изделия, декориране на дървени куклички с български народни носии. Експонират се най-добрите образци на местните художници, както и картини на великият художник Никола Танев, известен именно с уникалните си рисунки на къща „Белият двор“. Част от комплекс „Старинно Карлово” е и къщата на учителя и книжовник Райно Попович, която е паметник на културата от национално значение. Там ще Ви запознаят с историята на къщата. Ще видите мястото, където Райно Попович е посрещал и преподавал на своите ученици. Точно тук, в малката стая за молитва, Апостолът на свободата – Васил Левски е изпял първите си църковни песнопения.
секи посетител сам може да си изработи уникално свидетелство на автентична старинна преса с восъчен печат, което представлява старинен документ с послание от Райно Попович, преведено от старогръцки на старобългарски. Интересна атракция е изработването на ароматизирана хартия, носеща уханието на цветовете на карловската маслодайна роза. При желание се предлага на посетителите да изобразят сами картички с печат – роза, да напишат любимата си буква на кирилица или глаголица върху ръчно изработена хартия с истинско гълъбово перо и мастило. Могат да се сътворят ръчно изработени изделия чрез плъстене на вълна.

Хотели и къщи за гости в Карлово

Допълнителна информация

Всеки ден от 9.00 – 17.00 ч.
 Входен билет за възрастен (за всяка къща) 2.00 лв.
Входен билет за ученици и студенти (за всяка къща) 1.00 лв.
Маршрутен билет за възрастен (4 къщи) 7.00 лв.
Маршрутен билет за ученици и студенти (4 къщи) 3.00 лв.
Демонстрация от занаятчии/аниматори (за индивидуални посетители във всяка къща) 7.00 лв.
Демонстрация от занаятчии/аниматори ( за групи по предварителна резервация във всяка къща) 12.00 лв.
Беседа за индивидуални посетители (за всяка къща) 3.00 лв. Беседа за организирани групи (за всяка къща) 8.00 лв.