Банско - по пътеките на Възраждането и Пирин планина

През XIX век Банско е център на българщината в Пиринска Македония. През вековете градът е успял да се съхрани и днес посетителите му могат да се насладят на уникалната Възрожденска архитектура и да вкусят автентични бански ястия, като чомлек, капама, бъркада, банско домашно вино и ракия.

Банско е една от малкото дестинации в България наситена с толкова много музейни експозиции и природни забележителности. Част от забележителностите в района са родната къща на Неофит Рилски строена през ХVІІІ век в типичния за банската архитектура стил на старите къщи крепости, оградена с масивни каменни зидове и тежка дървена порта.

Строена в същия период Веляновата къща е и една от най-емблематичните за величието, икономическия и духовен стремеж и просперитет на банскалии в епохата на Възраждането. Тя впечатлява с уникалните си стенописи и дърворезба, които нямат аналог в българското възрожденско изкуство.


Ако сте в Банско не пропускайте да посетите родната къща на Никола Вапцаров, чиято съвременна експозиция съчетаваща лични вещи на поета и специално подбрани видео материали те потапя в живота на Вапцаров. В града може да разгледате още Църквата „Света Троица” и произведенията на Банската художествена школа, поместена в сградата на бившия Хилендарски (Рилски) метох.

За любителите на планинските разходки в района има и множество еко пътеки с различно времетраене и трудност, водещи до уникални природни забележителности, а първенецът на Пирин планина – връх Вихрен, е наблизо.

Сред богатата програма от исторически, архитектурни и природни забележителности в Банско може да прекарате и една релаксираща почивка, тъй като множеството минерални извори в района превръщат Банско в атрактивна СПА дестинация.