Investor.bg: "12 винено-кулинарни дестинации ще бъдат обявени през есента и включени в iLoveBulgaria"

Окончателно разработените 12 винено-кулинарни дестинации ще бъдат обявени през есента на тази година. След това те ще бъдат дигитализирани и качени на сайтовете на Министерството на туризма и на Министерството на земеделието. Това заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на кръгла маса, посветена на проекта за популяризиране вътрешността на страната пред туристите.

Той ще допринесе и за разширяване крилата на сезона и привличане на повече посетители извън активните месеци за пътувания, посочи Георгиева, цитирана от пресцентъра на туристическото министерство.

Основен акцент на дискусията бяха две от дестинациите – „Източна Тракия“ и „Стари столици“. Инициативата е част от проекта „Сподели България“, който се разработва съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието.
Дестинация „Източна Тракия“ обхваща общините Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат и 8 емблематични туристически обекта в региона, сред които Неолитни жилища – Стара Загора, Карановска могила, Парк Сините камъни, Скален феномен Халката, Жеравна, Котел, Водопад Скока – Медвен и Крепост Маркели.

Другата дестинация, върху която бе фокусът днес, е една от най-дългите в проекта, преминавайки през 7 общини. Това е „Стари столици“, в която влизат Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово. В нея са включени и 13 туристически обекта – историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата – Елена, Славейковото училище – Търговище, Шуменска крепост, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска, Велики Преслав и Никополис ад Иструм.

12-те винено-кулинарни дестинации са на територията на цялата страна. В тях са включени над 50 общини и над 100 туристически обекта. Предвижда се припознатите от бранша и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа над 500 туристически обекта и се използва от повече от 17 хил. потребители.

Източник: Investor.bg


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria