Къща музей „Пейо Яворов” – гр.ЧирпанКъщата музей „Пейо Яворов” се намира в централната част на град Чирпан. Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. (13 януари по нов стил) и живее в родната си къща до 17-годишна възраст. Освен с активната си литературна дейност, Яворов е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война (1912 г. – 1913 г.). Пейо Яворов е автор на над 160 стихотворения, събрани в три стихосбирки, които са преведени на повече от 20 езика, сред които руски, белоруски, украински, полски, чешки, немски, английски, арменски, японски, китайски, италиански, френски, румънски и др.
Поетът е считан за един от родоначалниците на символизма в българската лирика. Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната (наричана „средната стая”) и т.нар. „Пейова” стая. В гостната може да бъде видян портретът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (български революционери и радетели за освобождение от османско владичество), свидетелстващ за отношението на семейството към борбата за освобождение. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913 г. В двора на къщата музей е поставен бюст-паметник на поета.
През 1973 г. към музея е открита експозиционна зала. В нея са показани снимки и вещи, представящи живота и творчеството на Яворов – от стария Чирпан, ученическите му години в Пловдив, работата на поета като телеграфист в различни градове из България, участието му в културния кръг „Мисъл”.

Хотели и къщи за гости в Чирпан

Допълнителна информация

1 септември – 31 май:понеделник – петък: 08:00 – 17:00 ч.
събота и неделя: 09:00 – 16:00 ч.
1 юни – 31 август: понеделник – петък: 09:00 – 18:00 ч.
събота и неделя: 09:00 – 17:00 ч.
Възрастни – 2 лв.;
Учащи – 1 лв.
Безплатен вход за деца до 6-годишна възраст и хора с увреждания.