Обекти от 100-те национални туристически обекта в Дряново

Дряновски манастир

Дряновският манастир е основан през 1206 г., когато цар Калоян (1197-1207 г.) тържествено пренесъл в столицата Търново мощите на св. Михаил Воин от Потука (това вероятно е старото име на Батак). През XIV век се превръща в един от центровете на исихазма, но при настъпването на османците към Търново през 1393 г. е разрушен – за първи път от общо четири. Подобно на феникс, манастирът възкръсва отново и отново, възстановяван от коравите балканджии и известни майстори-строители от Дряновския край.

Така се стига до времето на Възраждането, когато „Св. Архангел Михаил“ се превръща в един от най-значимите центрове на българщината – с огромна библиотека (тук е открит един от първите преписи на „История славянобългарска“), голямо килийно училище и изключително дейни монаси, които са съхранявали родните традиции. Манастирът преживява голям подем при игумен Рафаил в средата на XIX век, когато са построени новият храм и жилищните постройки до реката. Наследникът му Пахомий Стоянов продължава делото, като участва много дейно и в борбата за освобождение.

Бачо Киро
„Бачо Киро в боя при Дряновския манастир“ – худ. Васил Горанов

Тук е бил основан революционен комитет, няколко пъти са идвали Васил Левски и Матей Преображенски, в специални хамбари се съхранявали оръжие и големи запаси храна. При подготовката на Априлското въстание е определено, че Дряновският манастир е едно от местата, където може да се търси убежище, тъй като там са складирани много голямо количество храна и боеприпаси – барут, пушки, куршуми, револвери, саби. Това прави четата на поп Харитон и Бачо Киро, която на 29 април 1876 г. влиза в обителта и провежда една от най-големите битки по време на въстанието – геройски се сражава цели девет дни срещу няколко хиляди османски войници. В тяхна памет след Освобождението е издигнат паметник-костница в манастирския двор. На 3 април 1877 г. игуменът Пахомий тържествено осветява частично възстановения манастир. Той вече има не само много голяма духовна, но и историческа стойност – мнозина българи идват тук, за да почетат мястото, превърнало се в символ на готовността на българския народ да се бори за свободата си. Табелката на iLoveBulgaria се намира пред костницата в двора на манастира и сканиране ѝ с приложението ни Ви носи 5 точки.

Пещера „Бачо Киро“

Само на 300 метра от Дряновския манастир се намира изключително красивата и популярна пещера „Бачо Киро“. В нея се правят археологически проучвания още от края на XIX век, включително от братя Шкорпил, идвали са екипи и от Англия, САЩ, Полша, а през лятото на 2015 г. започват разкопки с германско финансиране, които ще продължат три години. Тук са открити едни от най-старите останки от хора в Европа (на над 40 000 години), а находките на специфична култура от границата между късния и средния палеолит влизат в научната литература като Бачокириен и са още една причина пещерата да бъде не само от национално, а и от европейско значение.

Bacho Kiro Cave

Пещера „Бачо Киро“ е и първата в България, която е благоустроена и отворена за посещения от туристи – още през 1937 г.! Обособени са къс и дълъг маршрут. Късият е 350 метра и включва Преддверието, Чистилището, Дъждовната и Концертната зали. Голямата красота обаче е по дългия маршрут – 900 метра, около 60 минути. Множество интересни образувания, а накрая един смайващ сталактон с височина 8 метра!

Музей „Колю Фичето“

снимка: www.destinationdryanovo.com

Музей „Колю Фичето“ е преклонението на дряновци пред един от най-забележителните българи – изкусният възрожденски майстор Никола Фичев, по-известен като Колю Фичето. Той е сред малцината личности от българската история, които са получили и продължават да получават всенародно признание. Човек, който продължава да ни обединява и вдъхновява. Експозицията „Колю Фичето – живот и творчество“ е официално открита на 20 юли 1969 г. в специално построена за целта сграда – един от малкото случаи в България, когато за музей не се използва стара постройка. Избрано е място в града с концентрация на запазени възрожденски здания, обявено за възрожденски архитектурен ансамбъл „Гилей“ – църквата „Св. Троица“, къщите Лафчиева, Перева, Мурджеева, Вапцарова и другите по ул. „Трети март“. Близо е била и къщата, където е живял Фичев. Тук работата на Колю Фичето е представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи, плановете им, архивни и съвременни фотографии, които разкриват оригиналния и сегашния им вид. Представени са и характерни за периода строителни и резбарски инструменти, както и неговият пръстен-печатът. Много интересни са и таблата с цитати на известни пътешественици и учени, които са описвали с удивление сътвореното от майстор Никола. Днес музеят е сред основните забележителности в Дряново, а и в България – част е от 100-те национални туристически обекта и част от платформата iLoveBulgaria.

В статията са използвани снимки и текст от сайта Дестинация Дряново.


В случай, че сте решили да посетите и опознаете Дряново, можете да разгледате подходящи хотели за Вашия престой: