Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил”Векове наред Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил” е сред центровете за развитие на българското християнство и култура и днес продължава да привлича поклонници и туристи. Манастирът се намира на около 6 км от гр. Дряново, по пътя за гр. Габрово.
На сегашното си място манастир „Свети Архангел Михаил” съществува от края на ХVІІ век. В манастира имало огромна библиотека, което го превръща в един от най-големите книжовни центрове по време на Възраждането. Кърджалиите (разбойници, действащи обикновено на групи в Османската империя) опожаряват манастира за трети път, но след това той отново е възстановен.
През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм. Манастир „Свети Архангел Михаил” е един от центровете за подготовка на Априлското въстание (1876 г.) за освобождение от османско владичество. При разгрома на въстанието манастирът отново е разрушен. Скоро след това е частично възстановен и на 3 април 1877 г. главният му храм е тържествено осветен. Манастирът е началната точка на Дряновската екопътека, която се движи по бреговете на река Андъка, преминава се покрай пещерата Бачо Киро. През 2003 г. в района на манастира е изградена друга екопътека – Via Ferrata. Пътеката започва от светата обител, преминава край жп линията, след това продължава в посока юг покрай брега на река Дряновска до водопада Сини вир. Пътеката е маркирана в синьо, има и обозначителни табели. След това по каменна стълба се излиза на ръба на скалния венец на река Дряновска. Маршрутът представя прекрасна гледка към каньоните на реките Дряновска и Андъка.

Хотели и къщи за гости в Дряново

Допълнителна информация

Манастирът работи всеки ден от 08.00 до 20.00 ч.,
без почивен ден.Музейната експозиция работи всеки ден от 9 до 16 ч.
Входната такса:
За възрастни е 2 лв.
Учащи – 1 лв.Цената на беседата е 3 лв. за група, без значение от броя на туристите в групата.