Еменският каньон – съвършена природа в чист вид

Еменският каньонЗабележителният Еменски каньон е едно от най-живописните и красиви места в България – ще го откриете в полите на Предбалкана, на около 20 км от Велико Търново. Намира се по течението на река Негованка, където под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90 м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено село Емен. По този начин естествено се разделя на две части – Долен и Горен боаз. Заради уникалните природни образувания и красивата природа със заповед № 880 от 25 ноември 1980 г. Еменският каньон е обявен за природна забележителност.

В тази местност е трасирана и първата в България екопътека, наречена Негованска на името на реката. Екопътеката е поддържана и е задължителна част от маршрута на любителите на природата и планинските походи. Преминаването по нея напомня на приключенски филм – докато вълвите по изградените мостове, стълби и дървени конструкции, неусетно преминавате през красиви препятствия и зашеметяващи гледки. Въпреки че се върви през каньон, разходката е лека и приятна. От едната страна по протежението на пролома високо на скалите има орлови гнезда, а от другата – останки от древен римски пост.

Най-красивата част от каньона е закътаният водопад Момин скок. Той е висок 10 метра и от три страни е обграден с отвесни скали. Под него се образува красив широк вир. Легендата разказва за три моми, скочили от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. Зелените поляни край пътеката са подходящи за пикник, а вирът при водопада Момин скок може да се използва за плаж. Еменският каньон е с дължина около 1 км, а Негованската екопътека е с дължина около 3 км.

Водопад Момин скокНе мислете обаче, че водопадът Момин скок е последната спирка по пътя на Негованската екопътека. Малко след този божествено красив оазис ви очаква изкуственото езеро „Негованка“, в което се влива и едноименната река. Ако се озовете там в късните следобедни часове, ще останете очаровани от играта на слънчевата светлина с водната повърхност. Краят на пътеката завършва с въжен мост, подобен на кей, който води до прилична на конструкция кула. Когато тръгнете да се връщате, не е задължително да изминавате отново целия път до пещерата. При водопада Момин скок ви очаква отклонение на пътеката, което ще ви отведе директно в центъра на село Емен. Там може да разгледате няколко съхранени обществени сгради – кметството, църквата и мегдана. Местността е карстов район, което предопределя и наличието на пещери.

Тук се намира Еменската пещера, една от най-дългите в България (3 113 м). През неолита тя е била населена; открити са находки от бронзовата, ранно- и късножелязната епоха и Античността. По времето на социализма е превърната във ферма за култивиране на печурки, по-късно е мандра, част от военен обект, а най-накрая в нея се помещава ресторант. Тези приложения на пещерата не са били дълготрайни, но във вътрешността ѝ личат следи от застрояване. Това е единствената пещера у нас, в която има асансьорна шахта. Еменската пещера е едно от подземните местообитания на прилепи в България с национална и европейска значимост. В нея живеят и се размножават няколко вида, но за съжаление, броят им непрекъснато намалява. Местни пещерни клубове са обединили усилията си за спасяването на това ценно природно богатство. Влизането в пещерата не е желателно. Освен Еменската пещера, в района има още 12 пещери. Ако решите да останете по-дълго в местността, село Емен предлага различни възможности за настаняване и забавление. До Еменския каньон можете да стигнете по пътя София – Варна. Близо до Велико Търново има отбивка за село Балван, по която след около 10 км и след като преминете през двете села (Балван и Емен) ще навлезете в пролома. Той ви очаква.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria