Регионален етнографски музей на открито „Етър“


Регионален етнографски музей на открито „Етър“ представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.
На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етъра могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават в реално време работата на майсторите. Представени са множество занаяти – хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др. Освен че наблюдават автентичната технология, по която работят майсторите, посетителите могат да си закупят изделията, сътворени пред очите им. При предварително запитване от комплекса организират и курсове за обучение в традиционни занаяти. На територията на архитектурния комплекс има и хотел, в който посетителите могат да отседнат, и ресторант, в който да опитат традиционни ястия, приготвени по стари местни рецепти.

Хотели и къщи за гости в Габрово

Допълнителна информация

Летен сезон (1 май – 30 септември) от понеделник до неделя – 9.00 – 18.00 ч.
Зимен сезон (1 октомври – 30 април) от понеделник до неделя – 9.00 – 16.30 ч.
Възрастни: 4лв.
Учащи и пенсионери: 2лв.
Семеен билет с деца до 18 години: 8лв.
Безплатно посещение за деца до 7-годишна възраст, деца от социални домове, хора с увреждания.Беседа на български език – 6лв.;
беседа на чужд език – 12лв.