ЗлатоградЗлатоград е малък град в Родопите, разположен само на 2 километра от границата с Гърция и на 60 км югоизточно от град Смолян.
В сърцето на града се намира етнографският ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, който в същото време е част от ежедневния живот на града. Комплексът включва етнографски музей, занаятчийски работилници и експозиция с водни съоръжения. Всяка една от занаятчийските работилници е действаща и пред очите на посетителите опитните майстори творят изделия, които могат да се закупят – има терзийска (шивашка), гайтанджийска, сарашка, ножарска, медникарска, златарска, грънчарска и тъкаческа работилница. Една от атракциите на комплекса са трите водни съоръжения, които са действащи и днес – валявица, тепавица и воденица. В етнографския комплекс се отбелязват по традиционен начин редица български празници и обичаи. В Златоград има много хотели, тъй като градът е популярна туристическа дестинация. Настаняване е възможно и в самия етнографски комплекс – в стара възрожденска къща с автентична атмосфера.

Хотели и къщи за гости в Златоград

Допълнителна информация

Работно време на обектите в комплеса:
от 9 до 17 ч.
Почивен ден – вторник.
Възрастни – 2 лв.
Учащи и пенсионери – 1 лв.Достъпът до работилниците е безплатен.Беседи за целия комплекс се предлагат в Етнографския музей – цената е 20 лв. за група.