Градешнишки манастир "Св. Йоан Предтеча“

Край бистрите води на малка рекичка, на 1 км северно от село Градешница, Врачанско, е сгушен Градешнишкият манастир „Св. Йоан Предтеча“. Оскъдни са сведенията за по-далечната му история.Знае се само, че в миналото в близката местност Крънино на десния бряг на река Огоста е съществувал старинен манастир, разрушен от турците. Преданията отнасят основаването му в годините преди турското робство.

На сегашното си място Градешнишкият манастир възниква през втората половина на 19 век, когато е изградена днешната манастирска църква (4,5 х 10 м). С червени тухли е иззидана на източната й фасада над олтарната апсида годината 1861. По-късно, в 1896 г., тя е обновена, но вътрешността й не е украсявана със стенописи.

Ценни творби на българското възрожденско изобразително изкуство представляват големите иконостасни икони на Богородица, Христос и Йоан Кръстител, рисувани от неизвестни български иконописци. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна каменна сграда. Големите жилищни сгради привличат вниманието с възрожденската си архитектура. Строени в 1865 г., сега те са реста­врирани из основи. Забележително е архитектурното оформяне на украсената с каменни релефи малка входна врата под жилищните сгради. През 1972 година манастирската църква е ремонтирана и укрепена. В момента манастирът е хотелски комплекс.

В статията са използвани снимки от www.svetimesta.com


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria