Investor.bg: "Всяко второ пътуване започва с помощта на мобилна техника"

Общо 70% от туристите, които имат смартфони, събират информация за пътуванията си през тях. Всяко второ пътуване вече започва с помощта на мобилна техника. Това посочва министърът на туризма Николина Ангелкова в обръщение до бранша по повод Световния ден на туризма – 27 септември. Според Ангелкова дигитализацията в туризма ще ускори устойчивия му растеж и ще насърчи инвестициите.

Нашата цел е да затворим цикъла на туристическото обслужване чрез технологиите на бъдещето – от предлагането до споделянето на впечатления за пътуването. Ето защо създадохме единната платформа с мобилно приложение към нея iLoveBulgaria, която обединява всички eлементи от различните канали – мобилни, Фейсбук, Инстаграм, интернет, имейли, Chat Extension на Вайбър, QR код и т.н., посочва Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството.
Тазгодишното мото на празника е „Туризмът и дигиталната трансформация“. Той се чества от 1980 г., след като Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН приема устава си. Николина Ангелкова подчертава, че туристическата индустрия е сред най-мощните двигатели за световната икономика. През 2017 г. СОТ отчете над 1,3 млрд. посещения на чуждестранни туристи във всички държави, което е 7 на сто ръст. През миналата година приходите, генерирани от международен туризъм, възлизат на 1,6 трилиона долара. България има огромен потенциал да развива сектора, който вече формира около 13% от брутния ни вътрешен продукт и бе издигнат от правителството в национален приоритет като структуроопределящ. У нас 335 хил. са заетите в туризма и свързаните с него икономически дейности, което е близо 11% от всички работещи през 2017 г. – повече от международните показатели, допълни още министърът.
Източник: Investor.bg


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria