Исторически музей – гр. КарловоИсторическият музей в града е място, където гостите на града могат да се запознаят с миналото на Карлово и селищата на региона.
В своята 100-годишна история Историческият музей в Карлово е съхранил във фондовете си паметници на културата от древността до наши дни. Експозицията на музея е разположена на 800 кв. м, в която са представени само два от отделите на музея – етнография и Възраждане.
Сградата, в която е поместена експозицията, е една от най-представителните архитектурни и исторически сгради от епохата на Българското възраждане -пето класното мъжко училище, построено през 1871 г. В една от залите на музея с богат снимков и документален материал се показва дейността на българското население от Карловско, участвало в националноосвободителното движение, и е възстановена стаята „Революционна клетва““. Представено е участието на населението от Карловско в Браилските бунтове, Белградските легии, четите на Панайот Хитов и Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Гюро Начев, Теофан Райнов, Георги Карловски – участници в борбата на Гарибалди за обединение на Италия, Ботевата чета, Сръбско-турската война (1876), Руско-турската освободителна война (1878).

Хотели и къщи за гости в Карлово

Допълнителна информация

Всеки ден:
8.00-12.00 ч. & 13.00-17.00 ч.