10 забележителности в Каварна

Каварна и районът около града е желана дестинация за туристите не само през летните месеци.  Градът доскоро привличаше туристи главно заради рок концертите в града, но и в момента има за всекиго по нещо – културно-историческо наследство на града, датиращо още от древните гърци; намиращите се на наблизо Археологически резерват „Калиакра” ; любителите на голфа имат в близост няколко големи голф комплекса; намиращата се на 6 км. от града Мидена ферма „Дълбока“ е прочута в цяла България. Ако решите да разгледате самия град Каварна – можете да видите следните забележителности:

1. „Алеята на рока“ в Градския парк

В момента на Алеята на рока има 2 паметника – на покойните рок музиканти Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. Има идея да се появи и трета скулптура – на Петър Гюзелев от „Щурците“.

Aлеята на рока в Каварна

2. Етнографски комплекс

Етнографският комплекс в град Каварна е открит за посетители през 1984 г. Той е изграден на мястото на първото българско училище, основано през 1869 г. Състои се от къща-музей, възстановена чехларница, работилница за дантели и дворна среда. Интериорът запознава посетителя с най-типичното за градския бит от края на ХІХ и началото на XX век. В експозицията са отразени характерните черти на основните етнографски групи население в този край – добруджанци, гагаузи, котленци.

Етнографски комплекс Каварна

3. Художествената галерия

Идеята за създаване на художествена галерия в Каварна се пробужда през 70-те години на миналия век. Започва събирането на картини, чийто сюжет е роден от досега с пейзажа, културното и историческото минало на района. Първите откупени творби са: „Последната защита на Карвуна“, „Каварненското въстание – юли 1877“ на проф. Борис Данков и „Легенда за Калиакра“ на Стоян Куюмджиев. През 1981 г. под ръководството на арх. Камен Горанов за нуждите на галерията се преустроява училищна сграда от 1913 г. Тя е пригодена за новото си предназначение, като изцяло е съхранена автентичността на нейния интериор и на фасадата й. Каварненската художествена галерия е открита на 5 ноември 1981 г.

Снимка: Атанас Димитров

4. Нос Чиракман

Величественият нос Чиракман, извисяващ се над Каварненския бряг, е бил населен още от I хил. пр.Хр. През I в. пр. Хр. е имало катастрофално земетресение, при което част от носа изчезва в морето. След него, градът Бизоне постепенно започва да се превръща във важен икономически център. Изградена е и крепостна стена през IV век. Средновековният град възниква върху останките на голямата ранновизантийска крепост след успешното въстание на Асеневци и се превръща в голям занаятчийски център. Окончателното завладяване на добруджанските земи от турците (края на XIV в.) е свързано с пълното разрушаване на Чиракман и жителите му били преселени на територията на днешния град.

5. Старите магазини на пристанището

Старите магазини на пристанището в гр. Каварна датират от епохата на Възраждането и са били използвани като складови помещения за съхранение на зърнени храни. Комплексът е оформен като малко възрожденско селище от масивни каменни сгради. Днес шест от магазините са обявени за архитектурни паметници на културата.

6. Историческият музей

Експозицията му проследява историята на града и региона от V–VI в. сл. Хр. до 1940 г. В нея са изложени артефакти, които представят бита и културата на племената и народите, населявали някога тази част на Добруджа. Тук могат да се видят и находки от големите археологически комплекси по Северното българско Черноморие, сред които са Яйлата, Калиакра и най-големият старобългарски керамичен център в Европа, разкрит край с. Топола

History Museum - town of Kavarna

7. Старите чешми

Това са били 12 на брой изворни чешми, разположени по дължината по долината към морето. Голяма част от тях са разрушени, а една малка част за запазени частично. Три от чешмите са реновирани. Най-старата градската чешма е разположена до сегашното каменно стълбище под църквата „Свети Георги“. Тази чешма е строена  през XV век.

8. Експозиция „Добруджа и морето“ в старата баня

Експозицията е разположена в реставрираната и приспособена специално за тази цел късносредновековна баня /хамам/. Тя заедно с разположената до нея голяма каменна чешма оформят живописен архитектурен ансанбъл. Хамамът е построен в началото на ХV в.и представлява масивна правоъгълна постройка, градена от камък, към която е имало специално изграден хипокауст за отопление и снабдяване с топла вода. Пред входа амфитеатрално са били разположени съблекалните. Изключително оригинално решение е да се съчетае архитектурния паметник с духа на Каварна като морски град. По своята същност това е един малък морски музей. В него могат да се видят каменни котви, амфори и други предмети, открити по време на многобройните подводни археологически експедиции, провеждани от музея в град Каварна.

9. Църква „Свети Георги“

Храмът „Свети Георги“ е най-старата запазена възрожденска сграда в град Каварна. своеобразната ѝ архитектура и ценните икони я определят като уникален паметник на културата. Тя е еднокорабна, едноабсидна, с полуцилиндричен таван. Според изсечения каменен надпис над южната врата xрамът е бил построен през 1836 г. Той е свързан с борбата на местното население за освобождение. Опожарен е по време на Каварненското въстание през 1877 г. В края на XIX век, при възстановяването на църквата, до северозападния ъгъл е пристроена камбанарийна кула, а по продължение на западната и част от южната стена е долепена широка нартика.

10. Църква „Свето Успение Богородично“

Храмът е изграден през 1860г. и става център борбата за независима българска църква на българите от Каварна. В архитектурно отношение, църквата е е трикорадба едноапсидна псевдобазилика с притвор от запад. В църквата през 1869г. е проведена първта служба на български език от монаха Евстратий Рилски, който по-късно основава и първото българско училище в Каварна.

Ако решите да посетите Каварна и района около града – в мобилното приложение iLoveBulgaria има всички изброени по-горе обекти. Сканирайки QR кода от нашите табелки на обектите, Вие ще получите информация за съответния обект, както и точки, които да използвате за различни томболи, игри и промоции в мобилното приложение. Опознай Каварна с iLoveBulgaria!


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria