Казанлъшка гробница – гр. КазанлъкВ парк „Тюлбето” в Казанлък се намира оригиналът на тракийска гробница от ІV-ІІІ в. пр. Хр., известна като Казанлъшката гробница. Тя има специален режим на съхранение. До нея е направено копие в мащаб 1:1, което показва архитектурата, археологическите материали и стенописите на Казанлъшката гробница, която е един от най-значителните паметници на тракийската култура в българските земи, включен в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Гробницата е открита случайно през 1944 г. в североизточния край на Казанлък и е забележителен паметник на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха.
По своя архитектурен план тя принадлежи към куполните гробници, характерни за гробната архитектура на Тракия от края на V до началото на III в. пр. н. е. В гробницата са били извършени две погребения – на мъж и на жена, чрез трупополагане, което личи от запазените кости. Според археолозите гробницата е била ограбена още в древността. Световната си известност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха.
Неизвестният майстор е работил в четири основни цвята: черен, червен, жълт и бял. Стенната декорация имитира цветово лицевата стена на богата постройка, облицована с мраморни плочи и завършваща с архитектурни детайли. Сцените отразяват историческо събитие, свързано с живота на погребания в гробницата знатен тракийски владетел. Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още храмовете и гробниците, открити в могилите Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

Хотели и къщи за гости в Казанлък

Допълнителна информация

Май – ноември: 9.00 – 17.00 ч , без почивен ден.
От ноември до април гробницата се отваря само по заявка за големи групи.
Беседа:
на български – 5 лв.;
на чужд език – 15 лв.
Входни такси за: възрастни – 3 лв.;
учащи – 1 лев.