Килифаревски манастир "Рождество Богородично"

Килифаревски манастирВ културната история на българския народ, Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ заема особено важно място. Основан е от Теодосий Търновски с подкрепата на цар Иван-Александър между 1348—1350 г., скоро той се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В манастира се създава прочутата Килифаревска книжовна школа, в която учат и работят видни писатели от България и съседните страни. Около 1360 г. общия брой на учениците достига 460 души.
Тук получава образованието си бележитият български книжовник и просветител Евтимий Търновски. На него Теодосий възлага духовния и административен надзор на манастира. С Килифаревската книжовна школа са свързани имената на Дионисий, който превежда Златоустовия сборник „Маргарит“, Младен, който преписва през 1359 г. апостол за търновската църква „Св. Спас“ („Възнесение“), Роман Панарет, Тимотей.

снимка: www.tarnovo.info

Килифаревският манастир е разположен сред хълмиста местност на десния бряг на р. Белица на 17 км от Велико Търново. На височината Градището срещу с. Килифарево някога се е издигала средновековна българска крепост, следите от която личат и днес. При завладяването на България заедно с крепостта, турците разрушават и манастира, които след това за дълго време запустява. Едва през 1718 г. при възобновяването му е построена малка манастирска църква с два параклиса, посветени на Иван Рилски и Теодосий Търновски. В годините на турското робство тя няколко пъти е била обновявана.

Килифаревски манастир стенописи
снимка: www.svetimesta.com

Част от старите ѝ стенописи, потъмнели от времето, са запазени в параклисите и до днес. В параклиса „Св. Теодосий Търновски“ се съхранява интересна икона на Иван Рилски, рисувана през 1824 г. от тревненския иконописец Кръстю Захариев. По време на кърджалийските нападения — в края на 18-ти и началото на 19-ти век — Килифаревският манастир отново е разграбен и опустошен. През 1840 г. той е възобновен и майстор Колю Фичето построява сегашната голяма еднокорабна, еднокуполна манастирска църква „Св. Димитър“, като запазва източната олтарна стена на старата църква и параклисите. В църквата се съхраняват някои икони от тревненските иконописци Досю Коюв (1790—1871) и Йонко П. Витанов (1790—1853). Големите манастирски жилищни сгради, строени през 1849 г., с красивите си дървени чардаци придават старинен и романтичен вид на манастира.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria