Класация на туристическите обекти за месец октомври 2018г.

1. Регионален етнографски музей – Пловдив

Регионален етнографски музей – Пловдив се помещава в Куюмджиевата къща, част от Архитектурно-археологически резерват „Старинен Пловдив”. В музея са представени основните поминъци на местното население – земеделие и животновъдство, като на посетителите се предлагат демонстрации на традиционните занаяти – абаджийство (производство на вълнени платове) и гайтанджийство (производство на цветни вълнени шнурове), грънчарство, медникарство и железарство. В музея са представени още градският бит, традиционните народни костюми, тъкани, килими, обреден реквизит, както и над 100 ценни произведения на изкуството – картини, икони, статуетки, пана, дърворезби, метални пластики.

2. Къща музей “Хиндлиян” – Пловдив

Къща музей “Хиндлиян” също е част от Архитектурно-археологически резерват „Старинен Пловдив”. Построена е от неизвестен майстор през 1835-1840 година, а неин собственик е бил Степан Хиндлиян. Къщата е с изключително богато декориран интериор за епохата на Възраждането в България. Реставрирана е през 1974 г.  и е обявена за национален паметник на културата. В момента къща музей “Хиндлиян” е действащ музей на градския възрожденски бит.

Къща Хиндлиян Пловдив3. Античен театър – Пловдив

Античният театър в Пловдив е разположен в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе, в “Старинен Пловдив”. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 – 117), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Днес античният театър е адаптиран към съвременния културен живот на Пловдив, побира около пет хиляди зрители и често е сцена на оперни и театрални постановки, танцови и музикални спектакли. Той е най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществявана в града през вековете.

4. Къща музей “Иван Вазов” – Сопот

Строежът на къщата започва през 1931 г. Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София Ст. Л. Костов и въз основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено романът му „Под игото”. През 1964 г. къщата музей „Иван Вазов” в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение. Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от сръчните ръце на Вазовата майка – Съба Вазова.

5. Археологически музей “Велики Преслав”

През далечната 1906 година, ентусиасти и родолюбци, начело с преславският гражданин Йордан Господинов, полагат началото на първата музейна сбирка, основавайки Археологическо дружество „Тича“. През 1927 година, Господинов открива останките на Кръглата (Златна) църква, които тогава са се намирали под могилен насип. През 80-те години на миналия век, по повод 1300 години България, музеят се мести от археологическата база в Боровата гора, която е строена първоначално за манастирски комплекс, в сегашната си сграда. Колекциите на музея представят по най-пълно явлението “Златен век” и илюстрират мястото на Симеоновата столица като водещ център на славянската писменост, изкуството и художествените занаяти в Европейския Югоизток през IХ-Х век.

6. Релефна карта на България – Дряново

Релефната карта на България е сред най-търсените забележителности в Дряново. Намира се в центъра на града срещу часовниковата кула, в парка на СОУ “Максим Райкович”. Картата е изработена през 1962 г. от Бонка Тихова, преподавател по география в СОУ “Максим Райкович”, с помощта на нейни ученици. Изработката е толкова прецизна, че пресъздава релефа на България. Отлята е от цимент в мащаб 1:100 000 и размери 6.90/4.30 м. Това е първата релефна физическа карта на България.

7. Римски стадион – Пловдив

Римският стадион в Пловдив – част от 100-те национални туристически обекта, е изграден в началото на II век по време на управлението на император Адриан. С размери 250 х 50 метра е побирал 30 000 души, седящи на 14 реда от мрамор. Някои от местата, където са стояли най-важните гости, са били надписани с имената им. На стадиона са се провеждали Питийските игри, по подобие на Олимпийските игри в Гърция.Намира се под главната пешеходна зона на Пловдив, като днес може да се разгледа само северната дъговидна част – на площад “Джумая”.

Римският стадион в Пловдив8. Специализиран музей на резбарското и зографско изкуство – гр. Трявна

Музеят на резбарското изкуство неслучайно се намира в Трявна. Тук се е зародила Тревненската художествена школа – най-старата в България. Тя възникнала на предела между XVII и XVIII век и се развила в три направления – иконопис, дърворезба и строителство. Това са и трите основни занаята, които са практикували местните майстори. В музея са представени трите основни типа дърворезба – най-простата, т.нар. овчарска резба, резбата за украса на дома и най-красивата, но и най-трудна за изработване църковна резба. В музея е уредена и дърворезбарска работилница, която показва начина, по който се изработва дърворезбата, както и инструментите на майстора.

Специализиран музей на резбарското и зографско изкуство - гр. Трявна

9. Пещера Снежанка – Пещера

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Наричана е още „Перлата на Родопите”. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи.
Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии.

Snezhanka Cave10. Археологически музей – Хисаря

Археологическият музей в Хисаря е основан през 1953 г. Във фонда му, наброяващ повече от 4000 единици, се съхраняват всички артефакти, открити при археологическите проучвания, провеждани през годините до сега. Експозицията представя многовековната история на град Хисаря и региона. В експозицията на музея, освен оригиналните предмети, намерени при археологическите разкопки, са представени макети на амфитеатъра на Диоклецианополис, на една жилищна сграда с открит вътрешен двор, на ранно християнска базилика. Най-голям интерес в архитектурно отношение представлява южната порта, която е свързвала града с Филипополис. Макет на тази порта също е представен в експозицията на музея. Поради изключително добре запазеното археологическо наследство през 1976 г. с решение на Министерския съвет на Република България град Хисаря е обявен за Национален Археологически резерват.

Археологически музей Хисаря

1 Регионален етнографски музей – Пловдив
2 Къща Хиндлиян – Пловдив
3 Античен театър – Пловдив
4 Kъща музей “Иван Вазов” – Сопот
5 Археологически музей  “Велики Преслав” – Велики Преслав
6 Релефна карта на България – Дряново
7 Римски стадион – Пловдив
8 Специализиран музей на резбарското и зографско изкуство – Трявна
9 Пещера Снежанка – Пещера
10 Археологически музей – Хисаря
11 Римска гробница – Хисаря
12 Римски Императорски Терми (II – III в.) – Хисаря
13 Местност “Рупите” – Храм паметник “Свeта Петка Българска”
14 Национален музей “Васил Левски” – Карлово
15 Пантеон на Георги Стойков Раковски – Котел
16 Археологически институт с музей при БАН – София
17 Kъща музей “Райна Княгиня” – Панагюрище
18 Гробница на Севт III – Голяма Косматка (Община Казанлък)
19 Историко-археологически резерват “Сборяново” – Тракийска царска гробница – с. Свещари
20 Исторически музей – Перущица
21 Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” – Кюстендил
22 Църква „Въведение богородично” – Благоевград
23 Тракийски храмов комплекс – село Старосел (Община Хисаря)
24 Старият бряст – Сливен
25 Регионален исторически музей (Археологически музей) – Варна
26 Родна къща “Иларион Макариополски” – Елена
27 Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил” – Дряново
28 Археологически резерват „Абритус” – Разград
29 Архитектурно-музеен резерват „Царевец” – Велико Търново
30 Национален историко-археологически резерват – Плиска
31 Национален музей „Христо Ботев” – Калофер
32 Камбанарията – Хасково
33 Късносредновековна църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ – Добърско
34 Къща – музей на Баба Тонка – Русе
35 Малка Раннохристиянска базилика – Пловдив
36 Каменен мост на Колю Фичето –  Дряново
37 Исторически музей “Искра” – Казанлък
38 Музей “Никола Вапцаров” – Банско
39 Национален музей на образованието – Габрово
40 Общинска библиотека “Искра” – Казанлък
41 Паметник на Свободата – Русе
42 Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – Плевен
43 Пантеон на възрожденците – Русе
44 Пещера Бачо Киро – Дряново
45 Регионален исторически музей – Стара Загора
46 Алеята на олимпийските спортове – Варна
47 Археологически музей – Сандански
48 Архитектурен резерват “Яйлата” – Каварна
49 Белоградчишки скали – Белоградчик
50 Биосферен резерват Сребърна – село Сребърна (Община Силистра)
51 Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон” – София
52 Архитектурно-исторически резерват Боженци
53 Археологически комплекс “Калето” – Мездра
54 Екомузей с аквариум – Русе
55 Връх Снежанка – Пампорово
56 Исторически музей – Мелник
57 Исторически музей – град Разлог
58 Църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Арбанаси (Велико Търново)
59 Художествена галерия – Казанлък
60 Ягодинска пещера – Ягодина
61 Чудните мостове – Орехово
62 Часовникова кула – Дряново
63 Църква „Рождество Христово“ – Арбанаси (Велико Търново)
64 Църква  „Св. Димитър” – Сливен
65 Университетска Ботаническа градина – Балчик
66 Храм “Св. Рождество Христово” – Шипка
67 Храм „Света Троица” – Банско
68 Регионален исторически музей – Русе
69 Сградата на Общината и градския часовник – Сливен
70 Скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски” – село Басарбово (Община Русе)
71 Исторически музей – Асеновград
72 Исторически музей – Батак
73 Драматично-куклен театър “Иван Димов” – Хасково
74 Исторически музей – Карлово
75 Деветашка пещера – Деветаки (Община Ловеч)
76 Делфинариум – Варна
77 Зоологическа градина – София
78 Ивановски скални църкви – Русе
79 Археологически комплекс “Перперикон” – Кърджали
80 Археологически резерват „Калиакра” –  Каварна
81  Късноантична и средновековна крепост “Туида” – Сливен
82 Военноморски музей – Варна
83 Базилика на епископ Йоан – Сандански
84 Буйновско ждрело – Ягодина
85 Архитектурно-исторически комплекс – „Даскалоливница“ – Елена
86 Регионален исторически музей – Враца
87 Регионален исторически музей – Пазарджик
88 ПАМЕТНИК НА КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА- Хасково
89 Раннохристиянски комплекс – Сандански
90 Природонаучен музей – Варна
91 Природонаучен музей – Котел
92 Национален исторически музей – София
93 НИАР „Велики Преслав” – Велики Преслав
94 Национален музей „Земята и хората” – София
95 Митрополитска църква „Свети Никола“ – Мелник
96 Монумент “Св. Богородица” – Хасково
97 Музей „Неофит Рилски” – Банско
98 Музей на куклите – Варна
99 Музей на мозайките – Девня
100 Музей на розата – Казанлък
101 Крепост „Баба Вида” – Видин
102 Кордопулова Къща – Мелник
103 Къща музей “Димитър Пешев” – Кюстендил
104 Къща музей “Захари Стоянов” – Русе
105 Къща музей “Иван Вазов” – Берковица
106 Къща музей “Йордан Йовков” – Добрич
107 Къща музей „Константин Величков” – Пазарджик
108 Манастир „Света Богородица Спилеотиса“ (Света Зона) – Мелник
109 Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора 1877г” – Стара Загора
110 Местност “Болата” – Каварна
111 Костенски водопад (Община Костенец)
112 Крепост “Перистера” – Пещера
113 Крепост “Стенос” Траянови врата – село Долна Василица (Община Костенец)
114 Крепост “Меджиди Табия” – Силистра
115 Кирковото училище – Хасково
116 Музей на солта – Поморие
117 Музейна експозиция „Мазакова къща” – Карлово
118 Национален антропологичен музей – София
119 Музей на бойната слава – Ямбол
120 Музей на Дунавския риболов и лодкостроене – Тутракан
121 Литературно-художествен музей “Чудомир” – Казанлък
122 Монумент „1000 години Хасково” – Хасково
123 Музей “Нова История на Варна” – Варна
124 Музей „Възраждане и Учредително събрание“ – Велико Търново
125 Музей „Колю Фичето” – Дряново
126 Музей „Констанцалиева къща“ – Арбанаси (Велико Търново)
127 Национален историко-археологически резерват „Мадара” – село Мадара (Община Шумен)
128 Национален музей-параход „Радецки” –  Козлодуй
129 Паметник на Хаджи Димитър – Сливен
130 Околчица – национален парк на Христо Ботев – Челопек
131 Паметник – камбанария в град Бяла черква
132 Паметник „Създатели на българската държава” – Шумен
133 Паметник на Васил Левски – Карлово
134 Природонаучен музей – Черни Осъм
135 Плажна алея – Варна
136 Побити камъни – Слънчево
137 Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа” – Банско
138 Регионален исторически музей – Благоевград
139 Регионален исторически музей – Плевен
140 Регионален исторически музей “Акад. Йордан Иванов” – Кюстендил
141 Архитектурно-исторически резерват – Копривщица
142 Асеновата крепост – Асеновград
143 Архитектурен туристически комплекс “Старинно Карлово” КЪЩА “РАЙНО ПОПОВИЧ”
144 Архитектурен туристически комплекс “Старинно Карлово” ПАТЕВА КЪЩА – Карлово
145 Велянова къща – Банско
146 Вила „Армира” – Ивайловград
147 Бачковски манастир “Св. Богородица” – село Бачково (Община Асеновград)
148 Безистен и интерактивен музей – Ямбол
149 Къщата на Калиопа – Русе
150 Eтнографски комплекс “Драсовата и Рашовата къщи” – Ловеч
151 Арбанаси – архитектурен резерват – Арбанаси
152 Kъща-музей „Миркович” – Сливен
153 Mузей „Васил Левски” – Ловеч
154 Tроянски манастир „Успение Богородично”- Орешак
155 Аладжа манастир – Варна
156 Александровска гробница – село Александрово (Община Хасково)
157 Архитектурен резерват “Широка лъка” (Община Смолян)
158 Археологически музей – гр. Несебър
159 Историко-археологичен резерват Шуменска крепост – Шумен
160 Зоопарк Варна – среща с природата
161 Експозицията “Добруджа и морето” /Хамама/ – Каварна
162 Етнографски комплекс „Кулата” – Казанлък
163 Етнографски музей – Берковица
164 Етнографско-археологически музей – Елхово
165 Етрополски манастир “Света Троица” – село Рибарица (Община Етрополе)
166 Демир баба теке – с.Свещари (Община Исперих)
167 Джамия “Хаджи Хюсеин” – Белоградчик
168 Дом на хумора и сатирата – Габрово
169 Градски исторически музей – Брацигово
170 Гробницата в могила “Хелвеция” (Община Казанлък)
171 Исторически музей – Клисура
172 Исторически музей – Самоков
173 Исторически музей – Тетевен
174 Исторически музей – Чипровци
175 Исторически музей – Ботевград
176 Исторически музей – Велинград
177 Исторически музей – Дряново
178 Исторически музей – Етрополе
179 Исторически музей – Каварна
180 Славейково училище – Търговище
181 Томбул джамия „Шериф Халил паша” – Шумен
182 Тракийска гробница в могилата “Грифони“ (Община Казанлък)
183 Тракийска куполна гробница – село Мезек (Община Свиленград)
184 Родна къща „Проф. Ненко Балкански” – Казанлък
185 Свети Кръстьовото аязмо – Сливен
186 Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе
187 Римска крепост “Сексагинта приста” – Русе
188 Храм в могила Оструша – Шипка (Община Казанлък)
189 Храм в могила Шушманец – Шипка (Община Казанлък)
190 Храм-паметник “Свети Александър Невски” – София
191 Триградско ждрело – Ягодина
192 Узунджовската църква
193 Средновековна византийска крепост – Мезек (Община Свиленград)
194 Старата часовникова кула – Сливен
195 Фарът – нос Шабла
196 Хамам баир – Сливен
197 Църква “Св. Богородица” – Сливен
198 Църква „Свети Георги Победоносец“ – с. Златолист (Община Санданки)
199 Църква „Свети Николай Чудотворец“ – Мелник
200 Часовникова кула – Етрополе

 


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria