Коледа в Банско

По време на Коледните празници Банско се превръща в истинска зимна приказка!

Китното градче сгушено в Разложката котловина пленява с девствената природа на Пирин планина, с възрожденската атмосфера, която струи от всяка калдъръмена уличка и стара къща, както и с неустоимата си местна кухня.

Банско предлага както безброй развлечения за любителите на зимните спортове, така и за всички онези от Вас, търсещи спокойна и релаксираща СПА почивка. А защо не и двете? След дългият, изпълнен със забавления ден по ски пистите да се отдадете на заслужена СПА почивка! За един приказен завършек на деня може да се потопите в празничната атмосфера с неустоимите кулинарни изкушения на банската кухня!

Насладете се на романтичния чар на стария град! Разходете се по калдъръмените улички, огряти от коледни светлинки и не пропускайте да разгледате някои от символите на града. Тук може да посетите втората по големина църква в България “Света Троица”, построена през 1835 г. по инициатива на банския търговец Лазар Герман през 1835г. от местни майстори и с местни дарения. Веляновата къща – емблематична за величието, икономическия просперитет и духовния стремеж на банскалии в епохата на Възраждането. Със своите уникални стенописи и дърворезба къщата няма аналог в българското възрожденско изкуство. А също така и родните къщи на двама забележителни българи къща музей “Неофит Рилски” и къща музей “Никола Вапцаров”.

За да се насладите максимално на своята почивка в Банско и да усетите магията на планината може да си направите и приятна планинска разходка например до Поповото езеро, което е най-голямото и най-дълбокото езеро в Пирин планина. Пешеходният маршрут до там е около 1 час като започва от хижа Безбог, до която се стига с лифт от Добринище. На път за Поповото езеро може да се отбиете и до Безименния град, който се намира в местността Свети Никола. Пътеката към него започва от черния път между градчетата Банско и Добринище.

Ако се насочите към хижа Вихрен може да планирате разходка до най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура, чиято възраст е повече от 1300 години или до Муратовото езеро, което се намира на около час пешеходно разстояние от хижата.

Банско – едно малко планинско градче, което предоставя на посетителите си безброй възможности за незабравимо прекарване на Коледните празници не случайно през 2010 г. получава високото отличие “Зимна столица на Балканите”.