Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“

Етнографски комплекс "Софроний Врачански" - ВрацаИсторическите свидетелства трудно могат да възстановят картината на реалния живот от миналото. Съществува обаче едно малко познато място, където животът на предците ни сякаш оживява. Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ към Регионалния исторически музей – Враца представлява архитектурно-етнографска музейна експозиция, която разказва с предмети и снимки за миналото. Богатата и разнородна колекция включва различни елементи на материалната и духовната култура и се формира постепенно между 1972 и 1987 г.
Комплексът се намира в централната пешеходна зона на Враца. Пред входа му величествено се извисява паметникът на последователя на Паисий Хилендарски – Софроний Врачански, дело на скулптора Крум Дамянов.
Миналото в предмети и снимки
Неслучайно музейната етнографска експозиция е събирана дълги години – в нея ще откриете всичко, свързано с бита, занаятите, духовните ценности и празничния календар на населението от Врачанския регион. Богатството на материалната и духовната култура от онова време е представено по оригинален и въздействащ начин и бързо грабва интереса на посетителите. Етнографският комплекс запознава с традиционните занаяти и културата на населението от региона от края на XIX до средата на XX век. Комплексът „Св. Софроний Врачански“ е разположен на площ от 5,5 дка и включва няколко самостоятелни обекта – Възнесенско училище, три къщи музеи – „Димитраки Хаджитошев“, „Иван Замбин“ и „Григорий Найденов“, църква „Св. Възнесение“, шапрон с транспортни средства, занаятчийски работилници и експозиция на земеделска техника. Показани са селскостопански оръдия, облекла, обредни хлябове за християнските празници, кухненски съдове, хурки, вретена, фотоси, накити и много други интригуващи предмети.
Всички сгради са обявени за архитектурни и исторически паметници на културата.

Любопитно е да разберем какви са били хората, чиито къщи днес посещаваме, с какво са се занимавали, как са живели? Първата къща музей, „Димитраки Хаджитошев“, е открита през 1976 г. Домът на един от най-заможните за времето си българи на Северозапада е построен през 1812 г. и днес представя възстановка на традиционния градски интериор на врачанския дом. Тук може да се проследи и друга страна от живота по онова време – патриотичната дейност на Хаджитошев и неговото семейство.


Със своите занаяти и местни предприемачески инициативи Врачанският край има славата на процъфтяващо място. Експозицията в дома на Иван Замбин е посветена именно на стопанския живот от онова време, свързан основно с лозарството, винопроизводството, отглеждането на копринени буби и традиционното бижутерство. Интересно е да се научи, че тези производства имат исторически корени и богата история в този край. В периода на Възраждането местната бижутерска школа, популярна не само в България, но и в чужбина, преживява бурно развитие. Още по-любопитен е фактът, че първата в страната станция за развъждане на копринени буби е създадена именно във Враца.
Една от най-интригуващите забележителности в комплекса е експозицията „Традиционни превозни средства и модерно коларство“, която се намира в специално построеното в двора на училище „Възнесение“ помещение. Тук е представено възникването и развитието на един занаят, за който не знаем почти нищо – изработката на карети. Традиционните транспортни средства произхождат от фабриките и работилниците на известния врачански предприемач от началото на XX век – Мито Орозов. Експонатите въздействат със своята елегантност, прецизна изработка и автентичност и ни пренасят в миналото на градския живот.
В приятния, озеленен двор на комплекса може да се види и реконструирана фурна за хляб, геран и каменни чешми. Характерните за времето каменни зидове и дървени порти допълват представата за традиционния врачански градеж.
Експозицията „Светът на детето от края на XIX в. и началото на XX в.“ се помещава в къщата на Григорий Найденов. Тук е показан битов инвентар, свързан с отглеждането на детето, неговото облекло и аксесоари от бебешка до юношеска възраст, обредни вещи, предмети, свързани с игровия свят на селското дете: традиционни детски играчки, парцалени кукли, животински фигури, топки и приспособления за зимни забавления. Пресъздадена е атмосферата на патриархалния дом с неговата топлина и уют.
Възрожденското духовно възнесение
Възрожденското училище „Възнесение“ и църквата „Св. Възнесение“ са едни от най-впечатляващите обекти в етнографския комплекс.
Две изложбени зали на първия етаж на училището представят ежедневното и празничното облекло на врачанското население от втората половина на XIX век, както и носии на каракачанската и банатската общност. Тук могат да се видят мартеници, обредни хлябове, традиционна посуда, хурки, вретена. Залата на втория етаж е посветена на основоположника на духовата музика в Северозападна България – Дико Илиев, и е единствена музейна експозиция, посветена на живота и творческото дело на великия музикант. Изложени са духови и ударни инструменти от този период, вещи и снимки на Илиев, както и символичния ключ на Враца, който той получава посмъртно заедно с титлата „Почетен гражданин на Враца“ (1997).
Църквата „Св. Възнесение“, понастоящем храм-паметник „Св. Софроний Врачански“, е най-старата култова сграда в града, построена през 1848 г. Великолепният дърворезбен иконостас, изпълнен в стил „ампир“, е дело на забележителния майстор Антон Станишев от Дебър. Иконите от големия иконостасен ред са изписани от изтъкнатия представител на Самоковската художествена школа Димитьр Зограф. Тук е гробът на епископ Агапий, щедър дарител на църквата и училищата в града, убит в храма от турците по време на подготовката на селските бунтове от 1850 г. В църквата е разкрита постоянна експозиция „Старобългарското изкуство от Врачанско“, която представя най-добрите образци на иконописта, дърворезбата и църковната утвар в периода ХVІІ –ХІХ в. В нея се откриват ценни икони, рисувани от Захари Зограф, Димитър Зограф и майстори от Дебърската школа. Църквата е свързана и с най-паметните събития от историята на града през Възраждането – тук е звучало словото на Петко Р. Славейков, огласяно от песнопението на Дякон Игнатий – Апостола на свободата, тук е осветено знамето на врачанските съзаклятници и е отслужен молебен в чест на ген. Леонов и неговите храбри кавалеристи.
Посещението на Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ предлага забележителна възможност да се запознаете отблизо с традиционната народна култура на врачанското население, като вникнете в регионалната ѝ специфика и откриете единството ѝ с общобългарската народна култура. Комплексът разкрива богатата материална и духовна култура на Северозапада, разказвайки увлекателно неговата жива и динамична история.
Във Враца и околностите може да видите също: Вратцата – красиво ждрело на река Лева на 3 километра от града, връх Околчица – включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и е разположен на 20 км. от Враца, пещера Леденика – също е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта, намира се на 16 километра от град Враца.