Паметникът на Христо Ботев и неговата чета – гр. Козлодуй


Паметникът на Христо Ботев и неговата чета в Козлодуй има вече над 130-годишна история. Първият опълченски кръст от акациево дърво висок 3.5–4 м. е положен още на 30.5.1878 год. от Младен Павлов – Козлодуйското даскалче и местното население.
През 1882 год. пак по инициатива на местните жители запазеният и до днес Оброчен каменен кръст. Той се намира на Козлодуйският бряг в непосредствена близост до големият паметник, за който ще стане дума по нататък. На него и досега се четат благодарствените думи на Козлодуйци. След изгниването на първия дървен опълченски кръст е поставен нов такъв.
С цел изграждането на достоен паметник и събирането на средства за него се основава дружество Хр. Ботев – Козлодуйски бряг. То организира шумна кампания през 1905 год. И полага основния камък за изработка на паметника – целта е да бъдат увлечени в святото дело и държавните фактори. Държавата не отпуска пари. Козлодуйци с дарения на пари, строителни материали и труд издигат до 1934 година читалищния дом.
През 1932 година по инициатива на културтрегера на Козлодуй – Никола Палашев и с решителната намеса на видния местен общественик Стан Ангелов на Крушов баир /местността намираща се в непосредствена близост до пристанището построено на мястото на слизане на Ботевата чета/ бива създаден живият паметник – инициалите на Христо Ботев, очертани с акациеви дръвчета. През 1939 г. е открит и паметникът с форма на обелиск. Той е дело на сливенския скулптор Стефан Пейчев, а облицовката от врачански камък е дело на козлодуйчанина Асен Илиев. Освещаването му е било определено за 1 септември 1939 г. – деня в който фашистка Германия напада Полша и поради това то минава без тържества.
През 1947 год., бюстът на Хр. Ботев, подарен през 1936 год. от юнкерите от царското военно училище, бива положен на пиедистал в центъра на Козлодуй.
Всяка година на 2 юни в цeнтъра на града пред паметника се стичат множество хора, които да отдадат своята почит пред една от най ярките личности в нашата история.

Хотели и къщи за гости в Козлодуй

Допълнителна информация