Крепост „Баба Вида“


На площ от 9,5 дка на брега на река Дуна, в в северната част на Видин се намира крепостта „Бабини Видини Кули” или още наричана „Баба Вида”.
Крепостта е изградена върху останки на античния град Бонония. Строежът на средновековния замък започва през втората половина на Х век, но по време на Второто българско царство (края на ХІІ – ХІV век) се извършва и най-същественият градеж. Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, Вида отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него през целия си живот.
Крепостта е заобиколена от ров, който някога се е пълнел с вода от река Дунав, а мостът е бил подвижен. „Баба Вида” имала девет ъглови и междинни кули, а стените и кулите завършвали с бойници. В крепостта има затвор, в който могат да бъдат видени уреди за изтезания. Атрактивни са фигурите на палач и затворник, с които туристите често се снимат. На една от терасите са експонирани топове и бесило.

Хотели и къщи за гости във Видин

Допълнителна информация

Летен сезон:
Понеделник-Петък: 08:30-17:00ч
Събота-Неделя: 09:30-17:30ч
Зимен сезон:
Понеделник-Петък: 08:30-16:30ч
Събота-Неделя: 10:00-16:30ч
Възрастни – 4лв; учащи – 2лв; Беседа – 20.00лв.