"Кюстендилска пролет" 2019г.

ОТ КЮСТЕНДИЛ ЗАПОЧВА ПРОЛЕТТА…“
В съвремието Кюстендил е известен като Градът на художниците и Овощната градина на България. Културният живот на града е своеобразен синтез от българската традиция и новите тенденции в съвременното общество, пречупен през мирогледа на кюстендилската творческа среда. Основният смисъл и съдържание на четирите най-характерни за града празника са свързани със светлината, плодородната земя и термалните извори.

„Кюстендилска пролет” е знаков за града, пресъздаване на древната местна традиция и съчетаване осъвремененото културно наследство и култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. През 1966г. се поставя началото на традицията за избор на девойка „Кюстендилска пролет” и двете й подгласнички – символ на младостта, новата надежда и нежната стъпка, с която пролетта идва. На празника „Кюстендилска пролет” избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година поздравяват жители и гости на „града под Хисарлъка”. На празника ”Кюстендилска пролет” избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички.

Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот. На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: ”Честита Пролет!” и се събират с близки и приятели около празничната трапеза – първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си.
Тази година празненствата по повод пролетта започват на 16 март от 19:00 часа на пл. ”Велбъжд” с 53-ият конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет“ 2019. Водещи на спектакъла ще бъдат носителите на призa „БГ модна икона“ за 2018 г. – актрисата, участвала в едни от най- добрите български и чужди филмови продукции през последните години – Яна Маринова и Орлин Павлов – певецът, покорил не само музикалните сцени, но и превъплътил се в едни от най-запомнящите се актьорски роли в модерното българско кино и малкия екран. Преди да стане ясно коя е носителката на титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2019, на сцената ще се качи един от най- обичаните изпълнители, продуцентът и хитмейкър – Криско.
Специално за празника кюстендилските художници показват най-новите си творби в изложбата „Кюстендилска пролет”, която се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” на 16 март 2018 г., от 17.30 ч. Ежегодната изложба е част от честването на едноименния празник на град Кюстендил. Изложбата представя творби на художници, които живеят и творят в Кюстендил, а също така и на творци, родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му. Традиционно в нея участват около 50 съвременни представители на Кюстендилската изобразителна школа. Характерно за всички тях е, че остават винаги верни на творческия гений на народа ни, на неговата тънка чувствителност към хармонията и красотата.
Тържествата продължават на 21 март от 11:00 часа на площад „Велбъжд”, където ще се отслужи молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града. В празничната програма участват народният певец Иван Дяков, емблематичният глас на българската музика Тони Димитрова и танцови състави от Кюстендил. В местността „Хисарлъка” от 13.00 часа ще започне традиционното посрещане на Девойка „Кюстендилска пролет“ и концерт със специалното участие на носителката на 5 награди от „Пирин фолк”- Сандански за 2018 г., Цвети Веселинова и местни танцови състави. От 15:00 часа на новоизградената сцена „Базиликата“, част от Късноантичната и средновековна крепост „Хисарлъка“, гражданите и гостите на Кюстендил ще имат възможността да се насладят на Професионален духов оркестър, Кюстендил и Джаз бенд към НМУ „Любомир Пипков”-София.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria