Лопушански манастир “Свети Йоан Предтеча” - свято кътче от Северозападна България!

Лопушанският манастир “Свети Йоан Предтеча” e едно живописно кътче от Северозападна България, скътано в полите на Стара планина. До манастира се стига лесно по пътя между Монтана и Чипровци, като се следва отбивката за село Георги Дамяново.

Лопушанският манастир е изграден върху останки от манастир съществувал още от времето на Второто българско царство. По време на Чипровското въстание (1688 г.) той бива опустошен и разрушен и така до 1850 г. бил наричан от местното население “пустият манастир”. В периода 1850-1853 Лопушанският манастир, носещ името на Свети Йоан Предтеча е възстановен по инициатива на свещеник Петко Илиев и със съдействието на архимандрит Дионисий и неговия брат Гедеон. Изграждането на манастирската черква отнело 6 години, като архимандрит Дионисий успял дори да откупи от османската власт правото да построи църква по-голяма от джамия.

В светата обител е разкрито килийно училище, което развива активна просветна дейност. Същевременно манастира се превръща в средище на националноосвободителното движение по време на Възраждането, като тук са отсядали Панайот Хитов, Филип Тотю, Иван Кунин и други.

Лопушанският манастир се превръща и в любимо място на “патриарха на българската литература“ Иван Вазов, чието творчество е отражение на две епохи  Възраждането и следосвобожденска България. По време на своя престой в светата обител на манастира той написва част от романа “Под игото”, определян като първия пример за този жанр в българската литература.

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Днес манастирът впечатлява със своята внушителна архитектура, каменни пластики и магнетизъм, който струи от това място. Престъпвайки портите на манастирската обител пред очите Ви се разкрива пленителна гледка! В двора се извисява внушителната манастирска черква, която е трета по големина в България.

В черквата е запазен един от най-красивите стенописи в Северна България, дело на братята Станислав и Никола Доспевски, които са възпитаници на Самоковската художествена школа. Светата обител е оградена с каменна стена, а в двора освен манастирската черква са изградени, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма. В момента Лопушанският манастир е действащ мъжки манастир и в него се предлага настаняване.