Ловеч - с духа на Осъм и Балкана

Красив и привлекателен, на средищно място на границата на Дунавската хълмиста равнина и Предбалкана, разположен живописно на двата бряга на река Осъм, Ловеч е един от най-старите градове в България. Във Вароша е включена цялата стара градска част на източния бряг на река Осъм, оформена в епохата на българското Възраждане. Тук всичко е напоено с възрожденска атмосфера, носи аромата на българщината, на духовното и творческото начало, характеризиращо националната ни стабилност.

Ловешката Средновековна крепост е построена по време на Първата българска държава. Разположена е на двете тераси на хълма Хисаря, който се намира в старата част на град Ловеч. Можете да видите аудио-визуалното шоу „Звук и светлина“, а сцената в крепостта е привлекателно място за провеждане на концерти и спектакли.

Деветашката пещера е едно от чудесата на природата. Намира се на 18 км. североизточно от Ловеч. на десни бряг на р. Осъм. Тя е една от най-големите в Европа и буди възхищение със своите мащаби и природни дадености.

Зоопаркът в Ловеч е вторият по големина в България. На площ от 110 дка се отглеждат 420 животни и птици от 74 вида, представители на всички континенти.

Старата градска баня „Дели Хамам“ е от XVII – XVIII век – архитектурно-строителен паметник с национално значением реставрирана по проект „Подкрепа за развитие на туристическите атракции в община Ловеч“. В момента банята е превърната в атракцион, посветен на водата. Под стъклен под е възстановена в оригинален вид отоплителната система „хипокауст“, а благодарение на интерактивните програми и мултимедийни ефекти, посетителите наблюдават и научават интересни „водни“ събития и факти.

Наскоро беше тържествено осветен и новият катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Застроената площ р от 850 кв. м., височината е 25 метра. Притежава впечатляващи икони и изящни полилеи, изработени в Украйна и Русия. Стенописите са дело на зограф Владимир Аврамов от ВТУ, дърворезбованият иконостас на смоленски майстори.

Това са само малка част от туристическите обекти в Община Ловеч, скоро очаквайте в мобилното приложение и уебсайт на iLoveBulgaria подробна информация и за останалите обекти.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria