Исторически музей – гр. Малко Търново


Историческият музей в Малко Търново представя шест експозиции – в първата са подредени археологическите паметници, открити през последните десетилетия в обектите около и в града. Епиграфските паметници са подредени в лапидариум в двора на музея. Иконната живопис е представена в отделна експозиция с образци от странджански майстори. В Природната сбирка е уредена среща със странджанската природа. Тук атракциите са много – телефонна кабина, за да “поговорите” с птиците, обучение в необичаен “езиков курс” и „Тъмната стая”, в която можете да усетите странджанската нощна гора.
Експозиция „Нематериално културно наследство на Странджа” представя нестинарството, Белия кукер (обичай, който се среща само в района на Странджа), странджанските параклиси и светци, които са на особена почит и са празнувани от древни времена. Тук можете да се запознаете и с по-новата история на района чрез съхранените интересни легенди, хайдушки истории и биографии на велики революционери. Към Историческия музей в Малко Търново функционира и килимарска работилница, където се предлагат демонстрации на тъкане на автентичен стан. В Етнографският музей могат да се видят автентични предмети и облекла.

Хотели и къщи за гости в Малко Търново

Допълнителна информация

Ноември – април:
08.00 – 12.00 и 13.00 – 16.00 ч.
в събота и неделя музеят отваря при предварителна заявка.Май – октомври:
от понеделник до петък: 08.00 – 17.00 ч.
събота и неделя: 09.30 – 12.00 и 14.00 – 17.00 ч.
Входни такси:
възрастни – 5 лв., учащи – 3 лв.
пенсионери – 2 лв., хора с увреждания – безплатно.Беседи на български език – 6 лева на човек, за група до 15 души – 10 лв. на група.