Merci за лоялните клиенти на Сосиете Женерал Експресбанк

Сосиете Женерал Експресбанк и софтуерната компания Horizon Software Solutions разработиха съвместно програма за лоялност от ново поколение

Програма за лоялност от ново поколение, с която Сосиете Женерал Експресбанк иска да направи допълнителен жест към своите клиенти, бе представена днес от софтуерната компания Horizon Software Solutions. Програмата Merci на Сосиете Женерал Експресбанк e предназначена както за индивидуални, така и за бизнес клиенти на банката, които притежават активна дебитна или кредитна карта.
Merci се изпълнява чрез специално разработено мобилно приложение, чрез което всеки, заредил приложението на смартфона си, получава информация за търговци, предоставящи специални отстъпки за клиентите на банката.
С какво тази програма се различава от останалите на пазара до момента? Голямо удобство е, че участието в програма Merci не изисква предварителна регистрация, а е валидно за всички ползватели на дебитни и кредитни карти на банката. Друго предимство е, че отстъпката се предоставя при поискване от картодържателя в момента на плащане в търговския обект. Друга екстра е, че приложението дава информация къде около настоящото местоположение на клиента има търговци, които предоставят отстъпки и какви са те. Клиентът вижда всички търговски обекти, участници в програмата, които са разделени в категории според вида на продуктите и услугите, за които предоставят специални оферти. Също така приложението разполага със собствена навигация, която ръководи потребителя за лесно и бързо достигане на локациите на търговците.

Мобилното приложението Merci може да се изтегли напълно безплатно от Google Play и Аpp Store. Освен изгодните оферти, ползвателите на приложение Merci ще могат да участват в различни промоции и да печелят атрактивни награди.
Потребителите получават съобщения за специални оферти в момента, когато те бъдат анонсирани. В програмата за лоялност на Сосиете Женерал Експресбанк към момента са включени над 600 търговски обекта в цялата страна.
„За нас е изключителна чест, че Сосиете Женерал Експресбанк припозна Horizon Software Solutions като най-подходящия партньор за реализацията на програмата си за лоялност. Убеден съм, че нашето приложение ще добави стойност към услугите, които банката предлага на клиентите си и по интерактивен и елегантен начин ще казва „Merci“ за лоялността и доверието”, коментира Веселин Василев, собственик на софтуерната компания.
От Сосиете Женерал Експресбанк съобщават, че за броени дни над 3 000 клиента са се възползвали от новата услуга.

За Horizon Software Solutions
Horizon Software Solutions е английска технологична компания, основана от българина Веселин Василев и специализирана в създаването на софтуер за дигитален маркетинг. Технологията iClarity, един от водещите продукти на Horizon Software Solutions за управление на клиентската лоялност, направи възможно и създаването на програмата за лоялност Merci. HSS е надежден технологичен партньор както на стартиращи фирми, които имат нужда да развият своя потенциал, така и на големи многонационални компании, които се стремят да разработят и утвърдят нови продукти на пазара. Компанията се наложи на българския пазар, създавайки онлайн платформите iLoveBulgaria (ilovebulgaria.eu) за промоция на българския туризъм и Обичам българското кино (www.bulgariancinema.com) за достъп до вечните български филми.

За Сосиете Женерал Експресбанк
Групата Сосиете Женерал Експресбанк е сред седемте най-големи финансови институции в България. В нея влизат банката Сосиете Женерал Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развитие – фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. Заедно със своите 1 600 служители Сосиете Женерал Експресбанк се стреми да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия.
През юли 2018 г. СЖЕБ бе удостоена за пети път от Euromoney като „Лидер на пазара с валутни сделки за корпоративни клиенти в България” (Euromoney FX survey), след челното място в престижната класация през 2017, 2014, 2012 и 2011 г.
Наградата допълва отличието на банката от Министерство на финансите за „Най-активeн участник на първичен пазар на държавни ценни книжа (ДЦК) за сметка на клиенти“, в продължение на седем поредни години (2010-2016)
В края на месец май 2018 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк – ‘А-‘, който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата.

• 99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
• 109.5 млн. лева нетна печалба за 2017 г.;
• 264.6 млн. лева нетен банков доход за 2017 г.;
• 7.0 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2017 г.;
• 151 офиса;
• повече от 500 000 клиенти.

www.sgeb.bg
www.facebook.com/sgeb.bg
www.prototype.bg