Минералните води на България - извор на живот от хилядолетия

България е една от водещите СПА дестинации в Европа. В страната има над 700 минерални извора, чиято вода е разнообразна по химичен състав, температура и свойства. Едни от най-старите селища на територията на България са основани около термални извори още от древните траки. Траките първи открили лечебните свойства на водите и строели своите градове в близост до тях. По такъв начин били основани градове като София, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др. По-късно тези земи били завладени от римляните, които продължили тракийската традиция и строели своите римски терми (бани). Минералната вода използвали както за лечение на различни заболявания, така и за тонус и поддържане на добра форма. В наши дни минералната вода дарява своите лечебни и възстановяващи свойства в модерни СПА центрове и санаториуми и е включена в разнообразни процедури. В съчетание с благоприятен климат и чист планински или морски въздух минералната вода дарява здраве и тонус в различни климатични и балнеокурорти в страната.

Велинград е известен като СПА столицата на Балканите. Малкият планински град, разположен в Родопите, е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, СПА хотели. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С. Тук се намира и най-големият карстов извор в България – „Клептуза”. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек, подхранва две изкуствени езера, а край него е обособена зона за отдих с водни колела. Минералната вода във Велинград оказва благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашночревни заболявания.

Друг известен балнеокурорт е Сандански. Той е разположен в югозападната част на България. Тук съчетанието на лековити води и на специфичен климат със средиземноморско влияние действа благоприятно при заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Сандански

В района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С. Минералната вода е с много ниска минерализация и богат химически състав. Градът е богат и на исторически забележителности. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя. Сандански е развит курорт и предлага на своите гости разнообразни възможности за настаняване и развлечение.

Хисаря е разположен на 40 км северно от Пловдив. Градът е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Минералните води, с които е прочут Хисаря, лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат. Използват се при водни процедури за профилактика и рехабилитация. В курорта има както малки хотели, така и големи 4-звездни комплекси с балнеологични центрове.

Хисаря

ДевинДевин се намира в планината Родопи. Градът е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Минералните води са подходящи за лечение и профилактика на различни видове заболявания. Чрез външно приложение водата лекува болести на опорнодвигателния апарат, нервната система, половата система и кожни заболявания. Чрез питейно приложение се лекуват стомашночревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и обменно-ендокринни заболявания. Добре се повлияват и при заболявания на дихателната система. В Девин ще се насладите на спокойствие и тишина, а планинският въздух спомага за бързото възстановяване и подобряване на тонуса.

Град Вършец се намира в подножието на Западна Стара планина, на 90 км от София. Това е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик във водата тук я прави една от най-меките в България. Минералната вода във Вършец лекува заболявания на нервната, сърдечносъдовата система и на опорнодвигателния апарат. Чистият въздух и лековитата вода влияят добре и на болести на стомашно-чревния тракт, на отделителната система, при проблеми с очите и кожата и др. Градчето предлага отлични условия за възстановяваща почивка, а красивият парк и чистата природа предоставят допълнителни възможности на туристите.

Шипково е село в Троянския Балкан, чиято минерална вода и специфичният му климат са го превърнали в климатичен и балнеокурорт. Водата в Шипково е сулфатно-калциева, а температурата й варира от 18° до 35°С. Използва се при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни заболявания, при проблеми с опорнодвигателния апарат и периферната нервна система.

Морският курорт Албена също е популярен и като СПА дестинация. Това се дължи на наличието на минерални води с лечебни свойства и на лиманна кал. Друг морски курорт с минерални извори е Златни пясъци. Съчетанието на специфичен климат и минерални води се използва успешно при лечението на артрити, стресови състояния, неврози, хронически фарингити, бронхити, астма.

Поморие е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. От Поморийското езеро се извлича лиманна кал с неоспорими лечебни свойства. Тя е богата на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и сулфати. Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорнодвигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови, чернодробни и др.

БанкяБанкя е най-близкият до столицата балнеокурорт – само на 17 км. Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 – 37°C. Водата е с ниска минерализация, хипотермална, с ниска твърдост, бистра, без мирис, с много приятни вкусови качества и подходяща за ежедневна употреба. Използва се успешно за лечение на сърдечно-съдови заболявания и увреждания на нервната система. С минералната вода е свързано и името на Банкя, което означава “малка баня”.

Курортът Сапарева баня се намира в Западна България, на 70 км южно от София, под северните склонове на Рила планина. Тук се намира термалният извор с най-висока температура в България. Това е единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103ºС). Водният стълб под налягане изтласква периодично гореща вода над повърхността на височина 18 м.

Сапарева баняВодата тук лекува заболявания на опорнодвигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния със соли на тежките метали, заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др. Други популярни балнеокурорти в страната са Нареченските бани, Павел баня, Костенец, Бургаски минерални бани, Момин проход, Сливенски минерални бани, Старозагорски минерални бани, Хасковски минерални бани, Баня и др.

Новоразработените от Министерството на туризма 7 СПА дестинации включват 58 населени места в цялата страна. СПА дестинациите са включени и в мобилното приложение iLoveBulgaria. 

Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria