Monitor.bg: "Водят туристи в Северна България с „Бел муж“ и вина"

С традиционното ястие „Бел муж“ и каберне ще привличаме туристи в Северна България, стана ясно при посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова във Враца. Тя заедно със земеделският си колега участваха в обществено обсъждане на 12-те винено-кулинарни дестинации в страната.Двете дестинации в региона са Мизия и Златия. Първата включва Оряхово, Плевен, Свищов и Русе. Включените туристическите обекти са 8, а емблематичните направлението са парк Ивановски скални църкви, парк Кайлъка, античния град Улпия Ескос и пещерата Орлова чука. Част от дестинацията са и характерните кулинарни предложения просеник, качамак, ястия от речна риба и вино Каберне от Дунавската равнина. Дестинация Златия включва Враца, Монтана и Видин и има 9 туристически забележителности, сред които пещерата Леденика, Черепишкия манастир, Белоградчишките скала, пещерата Магура и крепостта Баба Вида. Част от дестинация Златия са и характерните за региона предложения като ягоди от Берковица, ястието „Бел муж“ от Белоградчик и вино Гъмза.

България продължава да се развива с устойчиви темпове като предпочитана туристическа дестинация. „За трета поредна година бележим ръст с около 5,5 %.Надявам се с такива темпове да приключим годината, което ще ни нареди в Топ 5 на устойчивите дестинации, според класацията на Световната организация по туризъм“, обяви още министърът.

„В организираните срещи досега участваха над 400 представители на туристическия бранш, както и винопроизводители.Наш ангажимент е да се изработят тематични дигитални карти, които ще бъдат включени в приложението „Аз обичам България“ – каза още министър Порожанов.

Източник: Monitor.bg


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria