8 музея в центъра на Варна, които можете да посетите

Освен със своите плажове, Морската ни столица Варна е богата и на музеи. Повечето от тях са разположени в стари къщи, предимно в т.н. Гръцка махала (старата централна част на града между бул. „Приморски“ и бул. „Княз Борис I“). Голяма част от тях могат да бъдат обиколени в рамките на 1 ден, а ето и нашите предложения!

1. Военоморски музей Варна

Музеят се намира в Морската градина на Варна. В сградата на музея ще се запознаете с българското морско дело и развитието на морячеството по българските земи през вековете. На двора на музея Ви очаква страхотна експозиция от лодки, кораби, катери, морски оръдия, морски мини, вертолети и др. експонати. Част от музея е и корабът „Дръзки“, в който може да влезете и да го разгледате. Музеят е част от 100-те национални туристически обекта.

2. Музей по история на медицината

Намира се на метри от Военноморският музей. Сградата, в която се намира, е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на варненския търговец Параскева Николау. Обявена е за паметник на културата от национално значение. В момента в музея е разположена експозиция, представяща развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни. Особено атрактивни са старинната аптека и старинният зъболекарски кабинет, датиращи от края на XIX и началото на XX век.

3. Музей „Нова история на Варна“

Музеят се намира в съседство с Малките римски терми, на ул. „8-ми ноември“. Сградата, в която се намира, е от средата на XIX век и е била използвана по различни предназначения – белгийско консулство, хотел, затвор. Експозицията е разположена на три етажа и проследява развитието на Варна като първостепенен пристанищен, търговско – индустриален, културно – просветен и курортен център в годините след Освобождението и през XX век. В залите на музея са възстановени оригинални предмети, занаятчийски ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, шапкарски магазин, книжарница, магазин за детски играчки, магазин за радиоапарати, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика гостна и вътрешен двор на варненска къща.
Музей Нова история на Варна

4. Музей на Възраждането – Варна

Намира на ул. „Л. Заменхоф” 21 в старинна сграда, строена в края на ХIХ в. Показва най-важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането. На първия етаж е отразено значението на Варна като стратегически пункт по Западното Черноморие и участието на Варненския край в руско-турските войни от края на на ХVIII в. и първата половина на ХIХ в. В експозицията на втория етаж са показани моменти от стопанското развитие на града, създаването на общината, училището, читалището и църковно-националното движение. В една от залите е възстановена обстановката на стаята на взаимното училище. Показани са също предосвобожденските борби – участието на Варненския край в хайдушкото движение, четническите прояви, Априлското въстание и Освобождението.

Музей на Възраждането - Варна

5. Етнографски музей Варна

Разположен е във възрожденска къща, която е построена около 1860 година. В музея е представено богатото разнообразие в културата и бита на населението на Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в. На първия етаж на музея са показани основните поминъци на населението – земеделие и животновъдство, пчеларство, риболов, лозарство и занаятите – бъчварство, медникарство, кожухарство и абаджийство. Изложени са още съдове за съхраняване на зърно, както и за приготвяне на хляб. В експозицията на музея са представени и два трудови обичая, свързани със сеитбата и жътвата. Експозицията на втория етаж представя народните носии, които дават представа за демографския облик на Варненския край.

Етнографски музей Варна

6. Археологически музей Варна

Варненският археологически музей показва оригинални находки от времето на палеолита (около 100 000 години пр. Хр.) до средновековието (VII-VIII) век, много от които са с огромно значение за археологията на Европа и света. Тук се намира най-голямата мезолитна колекция от кремъчни сечива в Югоизточна Европа, най-големите колекции в България от антични теракоти, надгробни релефи, лампи и стъклени съдове. Най-значимите експонати в музея са от Варненския енеолитен некропол. Намира се на бул. „Kнягиня Мария Луиза“, на метри от сградата на Община Варна. Част е от 100-те национални туристически обекта на България.

7. Музей на куклите

Единствен по рода си на Балканите и един от малкото в Европа, варненският Музей на куклите е открит през 1985 година. Експозицията представя близо 140 театрални кукли, както и елементи от декори. След прекъсване от 1990 до 2002 година тя е отново подредена от художничката Цветана Векова. Първи ни посрещат уникалните кукли на основателя на театъра Георги Сараванов. След тях във вълнуващото шествие се включват по-младите им “колеги” от 24 емблематични спектакли на театъра, играни от 1952 до 2002 година. В три витрини са подредени техните медали и отличия. Така експозицията свързва в едно творческите усилия на автори, режисьори, актьори, художници, конструктори.

8. Природонаучен музей Варна

Природонаучният музей във Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и българското черноморско крайбрежие. В научно отношение експозицията е построена въз основа на еволюционния принцип и е обособена в три раздела: Геология и палеонтология, Флора и растителност и Животински свят. В залите на музея са изложени общо 1036 експоната

Природонаучен музей Варна

В случай, че решите да посетите някой от тези обекти – всички те са в мобилното приложение iLoveBulgaria. Там ще намерите информация за тях и навигация до местоположението им.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria