Мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“ в ПлевенПо време на Руско-турската война 1877/78 г. град Плевен става център на най-продължителните и драматични сражения, останали в историята като Плевенска епопея. След пет месечни боеве победата е извоювана с цената на много жертви – 31 00 руски и 4 500 румънски войници и офицери убити, ранени и безследно изчезнали.
За увековечаване героите от Плевенската епопея през 1902 г. Комитетът „Цар Освободител Александър ІІ“, взема решение да издигне в Плевен Параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец”, в който да се съхранят костите на загиналите войни. През март 1903 г. строителната комисия одобрява архитектурния проект на младия архитект Пенчо Койчев.
На 12 април 1903 г. е положен основния камък. Строителството струва 300 000 златни лева. На 3 септември 1907 г. Мавзолеят е тържествено открит в присъствието на княз Фердинанд І, Великият княз Владимир Александрович със съпругата си Мария Павловна, ген. Столетов и ген. Паренсов, участници във войната.
Параклис–мавзолей „Св. Георги Победоносец“ е забележителен исторически и архитектурен паметник, построен в стила на българската църква от късното средновековие. Мавзолеят е кръстокуполен, висок 24 м, ориентиран е в посока изток-запад.
От северната и южната страна на Мавзолея са поставени големи мемориални плочи от сив гранит с имената на руските и румънски полкове, имената на офицерите и броя на войниците загинали при Плевен.
На 3 март 1968 г., по случай 90-годишнината от освобождението на България, пред Мавзолея е запален вечен огън.
Входната врата е украсена с резба на Иван Травницки. В люнета на вратата е поставен орелеф на „Св. Георги Победоносец“, дело на скулптора Жеко Спиридонов.
В храмовото помещение е иконостасът от липово дърво, творба на проф. Иван Травницки, образцово творение на резбарското изкуство. Иконите са дело на големите български живописци Антон Митов и Иван Мърквичка.
В ляво е изобразен патронът на параклиса – Св. Георги. До него е образът на Богородица с малкия Исус, рисувани от Иван Мърквичка.
Иконите на Исус Христос и Александър Невски, както и сцената Благовещение върху царските двери са дело на Антон Митов.
В навечерието на 100-годишнината от плевенската епопея интериорът на Параклиса е цялостно преустроен от художника Иван Кожухаров и скулпторите Галин Малакчиев и Димитър Цонков. Трите ниши са изрисувани със сцени от бойните действия при Плевен. Паната представят темите: Сражение, Пиета и Признателност.
В подземната част на Мавзолея се намира костницата. В центъра на залата има модел на Георгиевски кръст за храброст. Около него се чете надпис „Слава Вам освободители“.

Хотели и къщи за гости в Плевен

Допълнителна информация

Лятно време (1 Април – 31 Октомври): Понеделник – Петък: 9:00 – 12:00 и 13:00 – 18:00ч. Събота и неделя – почивни дни. Зимно време (1 Ноември – 31 Март): Понеделник – Петък: 9:00 – 12:00 и 13:00 – 18:00ч. Събота и неделя – почивни дни
Няма такса вход.