Исторически музей – гр. ПерущицаИсторическият музей в град Перущица се намира в самия център на града – срещу читалището.
Комплексът включва четири зали. Експозицията в сградата на музея проследява хода на развитие на селището от неолита (VI хил. пр.Хр.) до съвременния му облик.
Етнографската експозиция запознава с бита на населението: оръдия на труда, облекло, съдове, накити.
Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и 7 дни са се сражавали за живота и свободата си. В каменен саркофаг се съхраняват костите на революционерите. На източната стена на голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите.
Друга интересна забележителност, намираща се в непосредствена близост до църквата, е Дановото училище – първото класно училище в града. През 1876 г. училището е превърнато в болница, функционираща със средствата на лейди Емили Странгфорд (английска общественичка, която организира събирането на помощи за пострадалото българско население след потушаване на Априлското въстание).
Над града, на хълма Власевица, се извисява величествен монумент – Паметник на трите поколения. Той е построен в чест на загиналите по време на Априлското въстание.

Хотели и къщи за гости в Перущица

Допълнителна информация

09:00 – 12:00, 14:00 – 17:00 часа

Без почивен ден.

възрастни – 2 лв.
учащи и пенсионери – 0.50 лв.

Беседи на български език: 4 лв.