Забележителности в Перущица

Паметник на трите поколения

23 метров монумент вдигнат през 1976 г. по случай 100 годишнината от Априлското въстание, в памет на няколко поколения загинали за свободата перущинци. Той се издига гордо на хълма Власевица, където е лобното място и паметникът на тримата старци парламентьори от Перущица, убити от башибозуци по време на въстанието. Aрхитектурния му облик наподобява крепостна стена. Паметникът съчетава три ключови момента от историята на България – Априлското въстание, Септемврийското въстание и политическите борби около 9 септември 1944г. Негови архитекти са Любомир Шинков и Владимир Рангелов, а скулптор е Любомир Далчев. Трите скулптурни групи, който пресъздават сцените са с обща дължина над 60м. Всеки елемент от монумента е символ на събитията разиграли се в миналото. До хълма, до който може да се отиде и с автомобил, се открива прекрасна панорамна гледка към града и околните свещени обекти. До самият паметник ще ви отведe естакада от стълби, които започват от Дановото училище.

Червената църква – Перущица

Един от най-забележителните паметници на раннохристиянската архитектура в България. Смята се, че градежът й е започнал през IV -V в, което я нарежда сред най-старите църкви на територията на страната. Регистрирани са три строителни периода. Първоначално храмът е представлявал мартирий /мавзолей/, надграден в църква от края на V и началото на VІ в.. Предполага се, че името на църквата е било „Света Богородица“, известна още като Червената църква – заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изградена. В третия строителен период (Х-ХІ в.) се извършват множество промени – изгражда се портик при входа от запад, около паметника възниква некропол. В този вид паметникът е оцелял до XIIIв. Размерите на църквата са били доста големи – 32 на 26 метра. Съчетани с богатата й украса / подът е бил покрит с мозайка, а по стените е имало скъпа мраморна облицовка и майсторски стенописи/, те свидетелстват за една изключителна по замисъл и изпълнение архитектурна творба. Открити са два пласта стенописи, изографисани между VI и XI век Днес от старата сграда са запазени само части от основите и стените. През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Осигурена е пътна връзка, приемна сграда, околното пространство е благоустроено, съобразено с изискванията за изграждане на достъпна среда за хора с увреждания. След реконструкцията са оформени пешеходен достъп до църквата и панорамна алея, изградени са подход за инвалиди и информационен център. При ремонтните дейности църквата е укрепена, като е свалена старата дървена подпираща конструкция и е поставена нова метална. Зидовете са консервирани и, където е имало необходимост от дооформяне на обемите, са иззидани наново. Създадено е художествено осветление, което осветява обекта през нощта.

„Даново училище“ – Перущица

Училището „Св.св. Кирил и Методий”, по-известно като „Дановото училище“ е построено през 1850 год. със собствени средства на родолюбивите и жадни за просвета и свобода перущинци. „Дановото училище“ носи името на книжовника и просветител Христо Г. Данов, преподавател в него от самото основаване. Това е едно от първите класни училища от епохата на Възраждането. След събитията през 1876 г. сградата на училището е била приспособена за болница със средства на лейди Емили Странгфорд. В момента в нея са разположени музейна експозиция и картинна галерия.

Исторически музей – Перущица

Историческият музей в град Перущица се намира в самия център на града – срещу читалището. Експозицията в сградата на музея проследява хода на развитие на селището от неолита (VI хил. пр.Хр.) до съвременния му облик. Етнографската експозиция запознава с бита на населението: оръдия на труда, облекло, съдове, накити. Част от музея е църквата „Св. Архангел Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущинци са се крили и няколко дни са се сражавали за живота и свободата си. В каменен саркофаг се съхраняват костите на революционерите. На източната стена на голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите. Друга интересна забележителност, намираща се в непосредствена близост до църквата, е Дановото училище – първото класно училище в града. През 1876 г. училището е превърнато в болница, функционираща със средствата на лейди Емили Странгфорд (английска общественичка, която организира събирането на помощи за пострадалото българско население след потушаване на Априлското въстание). Над града, на хълма Власевица, се извисява величествен монумент – „Паметник на трите поколения“. Той е построен в чест на загиналите по време на Априлското въстание.

Туристически информационен център – Перущица

Туристически информационен център Перущица разполага с информация за природни забележителности, музеи и исторически паметници, културни и спортни прояви и събития, туристически маршрути, хотели и други места за настаняване в града и околностите. В туристическия център се поддържа детайлна база за всички налични природни, културни, архитектурни и исторически забележителности на територията на община Перущица. Центърът е изграден по проект „Община Перущица – неделима част от историята, културата и бъдещето на Европа“ и е финансиран по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от Програмата за развитие на селските район 2007-2013 година.

Община Перущица

Перущица съществува като самостоятелна община от 1998 година и е разположена върху площ от 48 720 декара. В нейната територия единственото населено място е град Перущица . Разположена е в подножието на Западнородопските ридове Чернатица и Върховишки рид. Граничи с общините Стамболийски на север, Родопи на изток и на юг и Кричим на запад. Името си носи от средновековната крепост Перистица. Крепостта е била част от отбранителната верига на Второто българско царство. В Перущица има ясни следи на римската и тракийската цивилизации. Векове преди идването на римляните, свое селище около карстовия извор в някогашния квартал Пастуша са създали траките. В този район са открити 29 надгробни могили, сред които най-известни са Духова и Банова. По време на Възраждането в Перущица са живели и работили видни просветители и дейци на националноосвободителното движение, като Петър Бонев, Спас Гинов, братя Тилеви, Васил Соколски-Докторът. През 1869 г. Васил Левски основал тук таен революционен комитет, чиято дейност била възобновена по-късно през 1876 година от Георги Бенковски. Градът се превърна в паметник на безсмъртието, пред който се покланят признателните българи и изумените чужденци. В този град през април 1876 година се чу най-мощният глас за свобода, който Европа беше чувала – мъже избиха жените и децата си, а после и себе си, за да не бъдат роби.
Родом от града са революционерът Петър Бонев, ученият проф. Константин Гълъбов, политиците Димитър Гичев и Тодор Кръстев.

Църквата „Свети Архангел Михаил“

Завършена е през 1849 г. Избрана е за последно убежище на въстаналите жители на Перущица по време на Априлското въстание през 1876 г. Много от нейните защитници, решили сами да сложат край на живота на собствените си жени и деца, а след това и на себе си, вместо да попаднат живи в ръцете на поробителите. В каменен саркофаг вътре в храма се съхраняват костите на загиналите, а на две мраморни плочи са изписани имената им. По стените все още личат следите от куршумите, огъня и разрушението.

Читалище „Просвета – 1862“ гр. Перущица

През 1862 година Петър Бонев заедно с много родолюбиви младеж дръзват да разпръскват искрата на знанието и просвещението и основават народното читалище в Перущица като го именуват „Просвета“.
Първоначално читалище „Просвета“ е основано в сградата на училище „Св. Св. Кирил и Методи“/т.н. Даново училище/ в Перущица в далечната 1862 г., а от 1960 г. развива своята дейност в нова, просторна и красива сграда в центъра на град Перущица.
Новата сградата е добре поддържана, разполага с голяма концертна зала с полу-професионална сцена, камерни зали, гримьорни, аудио-визуална техника, компютри, което създава добри условия за развитие на културна и творческа дейност. В читалището има библиотека с библиотечен фонд над 20 000 тома литература. Функционира и самодеен театър, който е носител на златни и сребърни медали от републикански фестивали.
Вече 160 години читалище „Просвета“ е част от историята на нашия град Перущица, огнище на просвета и култура, храм на любознанието и мъдростта. През всички тези години нашето читалище поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културен живот, съхранява и развива самодейното художествено творчество, българските традиции и обичаи.

Църквата „Свети Атанасий“

Няма достоверни исторически сведения кога е построена. Предполага се, че е съществувала преди времето на кърджалийските нападения в областта, през 18 в. В края на 18 в., заедно с манастира „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е била опожарена от кърджалиите. Тя представлява в сегашния си вид еднокорабна базилика без притвор.. Вероятно при по-късното й възстановяване през 1868 година е добавена пристройка откъм южната й страна. В двора на храма имало камбанария с камбана от известните за периода на Възраждането пазарджишки майстори – братя Велеганови.

Hills Brеwery Park

Намира се в град Перущица, в полите на Родопската яка. Това е домът на Hills beer, с ресторант, парк за отдих с езеро, детски кът и зоокът.
Това е мястото, където класическите традиции в пивоварството се превръщат в краен продукт, за да може да се насладим заедно на една истински чиста, висококачествена бира.

Esterra Vini

Комплекс Естера Вини се намира в подножието на Родопите, в местност Пастуша, малко преди входа на гр. Перущица. Комплексът се намира в непосредствена близост до всички културно-исторически забележителности на градчето.
В двора на комплекса можете да прекарате пълноценно време сред природата, разхождайки се из приказните, зелени градини, наслаждавайки се на чистия планински въздух, зареждайки тялото и ума си с положителна енергия и радост. Малките алеи ще ви отведат до вдъхновяващата гориста местност, където короната на боровата сянка ще ви приюти и скрие от жарките лъчи на слънцето, за да се насладите на песента на птиците.

Параклис „Св. Преподобна Петка“ в Перущица

Покровителка на род и семейство, лечителка на болни. Така наричат Света Петка – най-популярната българска светица. От древни времена се носи легенда, че на скалата до сегашния параклис е седяла светицата. На това място вярващите палят свещи и се молят. Храмът е построен през 2000 година в южния край на Перущица на брега на реката в местност носеща същото име. Тук в скалите е имало естествена пещера, която е служила като параклис от незапомнени времена. На другия бряг на реката е бил разположен женският метох към манастира „Св. Тодор“, опожарен по време на Априлското въстание.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria