100-те национални туристически обекта в Пловдив

В град Пловдив се намират  6 от 100-те национални туристически обекта. Ето и кои са те!

1. Античният театър

Античният театър на Пловдив е построен в края на I век в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Открити са надписи и изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на сградата. Античният театър побирал от 5 до 7 хиляди зрители. Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение. Днес античният театър е адаптиран към съвременния културен живот на Пловдив и побира около пет хиляди зрители. Той е най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществявана в града през вековете.

2. Римският стадион

Намира се под главната пешеходна зона на Пловдив, като днес може да се разгледа само северната дъговидна част – на площад “Джумая”. Римският стадион е изграден в началото на II век по време на управлението на император Адриан. С размери 250 х 50 метра е побирал 30 000 души, седящи на 14 реда от мрамор. Някои от местата, където са стояли най-важните гости, са били надписани с имената им. Римският стадион в Пловдив е бил посещаван от най-малко 4 римски императора. На стадиона са се провеждали Питийските игри, по подобие на Олимпийските игри в Гърция.

Римският стадион в Пловдив

3. Къща Хиндлиян

В Стария град на Пловдив, сред красивите възрожденски къщи, се намира и Къща Хиндлиян. Тя е била собственост на богатият търговец от арменски произход Степан Манук, който е търгувал чак до Индия, откъде е получил и фамилното си име Хиндлиян. Къща Хиндлиян се намира на метри от Балабановата къща и в близост до арменската църква “Сурп Кеворк”. Строежът на къщата е завършил през 1835 година и това е една от най-красивите и богато украсени пловдивски къщи. Цели 6 месеца двама чирпански зографи са работили по изографисването на къщата. Стаите са декорирани с пейзажи от различни европейски градове.

Къща Хиндлиян Пловдив

4. Етнографският музей

Помещава се в Куюмджиевата къща в Стария град – една от най-забележителните и красиви къщи от епохата на Българското Възраждане, обявена е за паметник на културата. Богатата експозиция представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането (XVIII – XIX в.). В постоянната експозиция земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона.

5. Регионален исторически музей

Състои се от четири експозиции, разположени в различни сгради в централната част на града – „Българско възраждане”, „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”, „Съединение на България 1885 г.” и „Музеен център за съвременна история”. Освен „Съединение на България”, всички останали експозиции се намират в архитектурния резерват Старинен Пловдив (Стария град).

6. Малка раннохристиянска базилика

Малката раннохристиянска базилика в Пловдив – един от 100-те национални туристически обекта, датира от втората половина на V век. Размерите ѝ са 20 х 13 метра, по архитектурен план е трикорабна и има богата украса и красиви мозайки на пода. Разкрита е през 1988 година по време на строителството на жилищен блок. Намирала се е в покрайнините на древния Филипопол, в близост до източния некропол. Наречена е “малката базилика”, защото в близост са разкрити две по-големи от нея.

Най-старият жив град в Европа и един от най-старите в света може да предложи на всекиго по нещо – находки от времето на траките, богато римско наследство, тепета с невероятни гледки, Старият град с невероятно красиви възрожденски къщи, богата културна програма, църкви, и още много! Ако сте решили да се потопите в неговата неповторима атмосфера – още сега можете да си изберете място за настаняване: