Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишки манастир
снимка: www.bulgariaturism.blogspot.bg

В най-северозападната част на България, в подножието на гористия старопланински връх Черноглав, е разположен Раковишкият манастир “Св. Троица”. Възникнал през Средновековието, вероятно през 10—11 век, той се превръща в средище на оживен духовен и книжовен живот по време на Видинското царство на Иван Срацимир (втората половина на 14 век).

В смутните времена на османското владичество, когато видинският паша Осман Пазвантоглу (1758—1807) се обявява за самостоятелен владетел, Раковишкият манастир е разграбен и опожарен. Оцелява само малката старинна кръстовидна манастирска църква (8 X 8,5 м) с висок купол на шестоъгълен барабан.

Със своята почти кубична форма, тя много прилича на източната част на Боянската църква. По-късно е построено и малкото преддверие. Възпоменателният надпис над входната врата свидетелствува, че през 1825 г. църквата е била обновена от живописците Кръстю (Къню) Захариев (1785—1850) и Досю Коюв от Тревненската живописна школа, които създават стенописната й украса.

Раковишки манастир

снимка: www.svetimesta.com

Предизвиква интерес художественото изпълнение и колоритното богатство на стенописите. По време на националното ни Възраждане, Раковишкият манастир отново е просветно средище на българите от този край. В 1848 г. тук е открито първото светско училище в Северозападна България. Манастирът свързва името си с революционните борби на селяните срещу турския феодален гнет. В началото на 1850 г. тук се събират шестдесет и един представители на Кулска, Видинска, Белоградчишка и Ломска каза и решават да се вдигне въоръжено въстание, като избират революционен комитет начело с Цоло Тодоров.

Въстанието избухва на 1 юни 1850 г. и увлича голям брой селяни, които проявяват самоотверженост и героизъм в борбата. В памет на загиналите въстаници след освобождението на България от турското владичество, в двора на Раковишкия манастир е издигната нова голяма църква.

В статията е използвана снимка от www.svetimesta.com


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria