Равногор - райско кътче от Родопите

Екипът на iLoveBulgaria гостува в едно райско кътче намиращо се в красивите Родопи – село Равногор. В следващите редове ще Ви разкажем за него и празника, на който присъствахме!

Село Равногор е разположено в красивия планински район на община Брацигово в Равногорското плато. Китното планинско селце се издига на 1350 метра надморско равнище. В периода на турското робство е наричано Кория, което означава “гора” на български. На входа на селото се издига голям стоманенобетонен кръст, които символизира силата на християнската вяра на равногорци. Селото е създадено върху земите на траките, като свидетелство затова са могилите намиращи се в землището му. Една от тях е най-голямата куполна гробница в България с диаметър 5.30 метра. В района на Равногор може да се види един от 47-те вида застрашени растения – Стояново лютиче, което е включено в Червената книга на Република България и е под защитата на Закона за биологичното разнообразие.

 

В непосредствена близост над селото се издига връх Света Неделя. Пътят до горе е стръмен, но когато изкачите върха пред Вас се разкрива спираща дъха гледка. Отправяйки поглед на запад се вижда цялото равногорско плато и селото, на север се открива Тракийската низина, а на хоризонта се откроява величественият Балкан. Нещо любопитно за тези от Вас, които за първи път чуват за село Равногор или не са го посещавали. Според изследване на НАСА от март 2003 г. в региона на радиус 40 км е най-чистият въздух на Балканите, като голяма част от земите попадат в Натура 2000. Проучването е направено със спътниково заснемане със сателита Terra Modis, като същото е публикувано в списание National Geographic. Не смятаме, че това може да се оспори, тъй като е обградено от гъсти борови гори, което прави въздуха лек и приятен.

Последната седмица на месец юни се провежда й празника на селото. Емоцията от преживяването не може да се опише, но ще се постараем да Ви въвлечен в магията на Равногорския събор. Празненствата са изпълнени с разнообразна фолклорна програма, като на центъра на селото се извива кръшно хоро. В рамките на три дни селцето става доста оживено, тъй като прииждат хора от различни точки на страната. На параклиса “Св. Илия” се събират всички за празничният събор. Специални гости са певци на родопски песни и видни гайдари, измежду които най-изявен е Ангел Узунов, родом от Равногор.

Местните жители са много сърдечни, гостоприемни и ще Ви посрещнат с усмивка. Тук ще избягате от напрегнатото ежедневие, проблеми и градския шум. Равногорци ще се погрижат да прекарате вълнуващи дни сред красивата природа на Родопите, а също така ще Ви разкажат много истории за региона.

В региона има много красиви природни забележителности, който може да посетите, като например местността “Атолука”, резерват “Дупката”, Бековите скали, Червените скали и други.

За Вашата пълноценна почивка само на 4 км от селото препоръчваме семеен хотел “Атолука”, разположен в сърцето на Западните Родопи на 1500м надморска височина, сред вековни гори от бял бор и смърч. Своята резервация може да направите на телефон 0886229337.
Друго китно местенце в село Равногор е хотел Борика. Околността изобилства от красиви еко пътеки и туристически маршрути. Своята резервация може да направите на телефон 0883493979.

Ако имате възможност непременно посетете село Равногор. Вълшебството и неговият чар ще Ви омаят и ще накарат да се връщате отново и отново…