Рилски манастирРилският манастир е един от символите на България. Рилската света обител е основана през първата половина на Х век. Историята й е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва. През вековете Рилският манастир бил духовният, просветен и културен център България. По време на Възраждането (XVIII – XIX в.) Рилският манастир открил около 50 метоха в най-големите български селища, в които едни от най-образованите рилски монаси свещенодействали, откривали училища, довеждали поклонници в манастира. Включен е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Най-старата сграда в светата обител е Хрельовата кула, построена през XIV век (1335 г.) Тя е била крепостта на манастира, както и жилище за монасите в размирни времена. Цялата площ на светата обител, включваща църковните, жилищни и стопански сгради, е 8800 кв. м. Каменни, 22 метра високи стени ограждат просторния манастирски двор, храма „Рождество Богородично”, Хрельовата кула, музея, жилищните и стопански сгради.
На мястото на стар храм през 1834 – 1837 г. била построена главната манастирска църква „Рождество Богородично”. Впечатляващи са дърворезбованите иконостаси и стенописите, дело на самоковски и бански майстори. В църквата се намира ковчегът с мощите на основателя на манастира св. Йоан Рилски, чудотворната икона „Св. Богородица Осеновица” от XII век, чудотворната икона на св. Йоан Рилски от XVIII век, много иконостасни и целувателни икони от XIX век. От края на XIX век в Рилската света обител съществува музей, в който са изложени експонати, свързани с историята на манастира през вековете. Музейната експозиция включва ценни образци на българското и чуждестранно изкуство през периода ХIV-XIX век. Най-ценният експонат е дървеният кръст с изящна миниатюрна дърворезба, изработен от отец Рафаил. Дълги години работил над него майсторът дърворезбар, използвал най-фини длета и инструменти и го завършил през 1802 г., когато ослепял от тежката работа върху този шедьовър. Върху него са изобразени 36 библейски сцени – по 18 от всяка страна на кръста, и над 600 миниатюрни фигури.

Къде да отседна близо до Рилски манастир

Допълнителна информация

Манастирът приема туристи от 7.00 до 20.00 ч
Хрельова кула
(работи само от 1 юни до 30 септември).

Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство, Църковно-исторически музей:

От 1 юни до 30 септември:
08.30 – 19.30 ч. – без почивен ден

От 1 октомври до 31 май:
08.30 – 16.30 ч. – без почивен ден

Църковно-исторически музей:
Възрастни – 8 лв.
Учащи – 1 лв.
Семейство (двама възрастни и деца) – 3 лв.
билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете.
Хрельова кула, Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство:
Възрастни – 5 лв.
Учащи – 1 лв.
Семейство (двама възрастни и деца) – 3 лв.
билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете.
Беседи:
На български език – 8 лв.
На английски език – 20 лв.