Маршрут "На път за жива вода" в Сандански

„На път за жива вода“ е туристически маршрут, разработен по проект ЕДЕН, до поредица от обекти, свързани с присъствието на водата в живота на местното население и минерални извори на здравето, разположени на територията на община Сандански. Пътуването за жива вода дава шанс за пряк контакт с хората в региона, както и възможност за съпреживяване на местния бит, култура, традиции, кухня и напитки. Завоите на 3200-годишната поселищна история на Сандански са превели региона през забележителни моменти, като един от тях е процъфтяването на тези земи като римска провинция (V век пр. Хр.). Открай време тракийските племена меди и синти, а по-късно римляните, славяните и българите са използвали възстановителните свойства на минералните води.
Началото на маршрута започва от град Сандански и включва 4 обекта:

1. АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК САНДАНСКИ
Епископската базилика е Архитектурно-строителен паметник на културата от Античността. Тя е най-представителната и монументална типична класическа елинистична базилика в античния град (V-VІ в.). Комплексът включва изцяло запазен баптистерий (кръщелня), който по форма и размери е единствен в България. Мартирионът е част от базиликата, в която се съхранявали мощите на светците. Изографисан е със стенописи. В централната му част има олтарна мраморна маса, с оформени бордюри от фин тасоски мрамор.

Тук се намира и вграденото в мраморния под аязмо – все още действащо. Водата от него се смятала за лековита и чудотворна и се използвала, след осветяването и в християнските ритуали. С нея са пълнели баптистерия, където се е извършвало тайнството кръщение. В помещението до него е открит уникален фрагмент с изображение на светец от VІ в. сл. Хр. – едно от най-ранните, намирани в Християнска Европа.

Вижте още: Познавате ли Сандански и района?

2. МАНАСТИРЧЕ „СВ. СВ. КОЗМА И ДАМЯН”
Манастирът се намира на 2 км северно от градския парк на Сандански. Той е разположен в живописно място сред естествени ливади, овощни градини и вековни чинари. Счита се, че през Античността тук са живели и лекували светите братя безсребреници св. св. Козма и Дамян. По-новата история на манастира започва през ХІV в, който по-късно е разрушен от турците. Възстановен е като малък храм през 1928 г., а през 90-те в двора му са изградени параклисите на св. Петка и св. Димитър.

МАНАСТИРЧЕ „СВ. СВ. КОЗМА И ДАМЯН”

3. МИРОТО
Древно лечителско място изградено върху извор с термални води, свързвано през Античността със светите братя безсребреници св. св. Козма и Дамян. Тук те помагали на болните чрез лечебната сила на минералната вода, климата и християнската вяра. Мястото на лечебницата им днес е известно като „Мирото”, където през лятото функционират малки оградени басейни с лечебна вода с различна температура. До тях има чешма, от която може да се напълни от лечебната вода за пиене.

4. МИНЕРАЛНАТА ЧЕШМА
Минерална чешма в СанданскиНамира се на площадчето в самото начало на градския парк и пред Интерхотел Сандански. Водата от находище Сандански в съчетание със специфичния климат на града е подходяща за лечение на следните заболявания: неспецифични, хронични заболявания на дихателната система (бронхит, ас¬тма, алергичен рахит, синузит, фарингит); състояния след пневмония, бронхиентазит, емфизем на белия дроб в нача¬лен стадий; хронични ставни заболявания (болест на Бехтерев, спондилоартрози, след¬фрактурни състояния, ревматоиден артрит); заболявания на периферната нервна система – невралгии, неврити, плексити; рехабилитация след инсулти. Минералните води на Сандански са хипертермални, слабо алкални, хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, флуорни (F=4-7 mg/l), силициеви с високо съдържание на H2SiO3 – 80-142 mg/l, с минерализация 0,57 – 0,69 g. От микрокомпонентите с относително завишена концентрация е Sr – 0,15 mg/l.

Следващата част от маршрута ни отвежда в село Склаве (12 километра от град Сандански) и е свързана с античната история на региона. В средата на месец юни се провежда възстановка на местна древна традиция – римски пазар, където ще имате възможност да наблюдавате също продажба на роби и гладиаторски битки. Всяка година в село Склаве се провежда панаир, който датира още от римско време. В Античността той е бил най-големият пазар на роби в региона, оттогава е и името на селото – Склаве от думата „склав“, която на латински е означавала „роб“. Според легендите на този пазар е бил продаден и предводителят на най-голямото антиримско въстание на робите – Спартак. Според други пък в това село се е родил и израстнал Спартак. В наши дни панаирът е запазен като най-големият регионален пазар за животни, на който ежегодно се организират борби. Преди да бъдат изложени на показ за продажба, робовладелците водели робите до минерален извор, чиято вода лекувала раните и възстановявала силите им. Този извор и до днес местните наричат Робският извор и се намира на пътя, свързващ селата Склаве и Спатово. Водата от Робския извор е с общата минерализация 0,570 г/л. Характеризира се като термална, минерализирана-прясна, сулфатно-хидрокарбонатна натриева и флуорна.

Следващата ни спирка е село Хотово (16 километра от град Сандански и на 4 километра от село Склаве), където можете да отпиете глътка жива вода. Тази минерална вода оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: бъбречно – урологични; жлъчно – чернодробни; стомашно – чревни; обменно – ендокринни; остеопороза от различен произход, хронични професионални интоксикации и при лица експонирани на вредни за здравето вещества. Профилактично водата помага при кариес и възрастова остеопороза, като при продължително използване (месеци, години), количеството на приемания флуор не трябва да надвишава 1 mg/дневно. По химичен състав водите са алкални, HCO3-(HCO3-SO4 или SO4 – HCO3) – Na и флуорни с М от 0,3 до 0,9 g/l.

Нашето пътуване за „жива вода” продължава към село Катунци (19 км. от село Хотово). Минералната вода от това находище се бутилира с марката „Преподобна Стойна” и оказва благоприятно въздействие при следните заболявания: бъбречно-урологични, стомашно чревни и обменно еднокринни. Може да се използва за инхалации като оказва благоприятно въздействие върху заболявания на горните дихателни пътища. Чешмата с минерална вода се намира в началото на селото до църквата „Св. Атанасий”. Водата е хипотермална, слабоминерализирана и хидрокарбонатна с общата минерализация до 0,350мг/л. Тя съдържа натриеви, хидрогенкарбонатни йони, които подобряват обмяната на веществата на клетъчно ниво, спомагат за концентрацията и мисловните процеси и стимулират мускулната дейност, а мета-силициевата киселина забава процесите на стареене.

Маршрутът ни свършва в село Златолист (6 км от село Катунци) и църквата „Свети Георги”. В двора на църквата „Свети Георги” в село Златолист (1857 г.) ще откриете кладенец. Храмът е забележителен със стенописите си, изографисани през 1876 г. В средата под купола, е разположена мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че който стъпи на нея, ще се излекува от каквото и да е болен. В двора на църквата се намира чинар на около 1300 г., за който също се смята че помага при различни заболявания. През І-та половина на ХХ в. в стаичката на женското отделение е живяла преподобна Стойна, почитана от местното население заради лечителските си и пророчески дарби. Животът ѝ минавал в грижа за хората, пост и молитви.

А докато се наслаждавате на красотата на Сандански, мобилното приложение iLoveBulgaria ще Ви помогне с намирането на обектите и ще получите информация за тях.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria