Селски туризъм в България

Какво си представяте, когато чуете селски туризъм? Красива природа, пъстри пейзажи, малки сгушени в планината села запазили културния живот и наследство през годините?

Къща в българско селоСелският туризъм е най-добрият и предпочитан начин, с който може да опознаете бита и културата на България. Спецификата на страната ни предлага различни възможности за развитие на този вид туризъм. В много селата в момента се наблюдава оживление и заселване с млади и креативни българи. През последните години чужденци също предпочетоха българските села, като място където да избягат от шума или да развиват свой поминък. Селските региони имат какво да предложат на посетителите си, а именно освен красива природа, те ще бъдат посрещнати в приветливи къщи за гости, хотели и др. Само няколко дни прекарани в традиционна селска къща с двор ще Ви заредят толкова положително и накарат да откриете очарованието на България и българското село.

Хората в българските села са изключително гостоприемни и пазят традициите в местните ястия. Не е изключено рано сутрин да Ви нагостят с прясно изпечена баница и току-що издоено прясно мляко. Именно там ще забравите за телефоните, интернета и натупания стрес в ежедневието. Селският туризъм напомня на всички ни, колко са важни простите неща.

В българските села има много интересни занимания, затова не мислете, че ще скучаете. Може да отидете на риболов със стопанина на къщата, да практикувате конна езда и обиколите региона, да помогнете на стопанката в приготвянето на традиционната местна вечеря приготвена по стара рецепта. Защо да не се включите и в някоя от домакинските и селскостопанските дейности, а вечерта за награда да се насладите на домашно приготвена ракия в страхотна компания, където разказите от региона ще Ви завладеят.

В много от българските села се правят фолклорни вечери, които позволяват на гостите да се запознаят с местните обичаи, като в комбинация с вкусната храна всичко това се превръща в незабравимо изживяване. Част от обредите, на които може да станете свидетели са нестинарските танци, “Коледуването”, “Лазаруването”, да станете част от традиционна българска сватба и други в зависимост от периода на посещението.

Боженци
Уютни къщи за гости ще намерите в цялата страна. Разгледайте нашите предложения за посоки, които ще Ви откъснат от ежедневието и заредят положително.

В Пирин се намират едни от най-интересните села в България – Делчево, Рожен, Мусомища и др. Освен настаняване в автентична българска къща и традиционна местна храна, тук може да се отдадете на пълноценна почивка сред природата, да отидете на риболов, да събирате билки или да направите един преход с кон в планината.

В Стара планина се намират многобройни красиви български села Априлци, Шипково, Рибарица, Медвен, Жеравна, Ичера, Градец, селата в Еленския Балкан и това са само малка част от тях. В този регион са съхранени много архитектурни шедьоври, които пресъздават бита и културата преди години.

Красивите Родопи са място, където посетителите може да опитат традиционните за региона чеверме и пататник. Жителите в родопските села са изключително гостоприемни – Момчиловци, Широка лъка, Смилян, Арда, Забърдо, Лещен, Ковачевица, Долен, Триград, Ягодина са само част от прекрасните кътчета сгушени в Родопите.

Митичната Странджа е запазила традициите и автентичността на бита си през вековете. В селата Българи, Граматиково, Кости, Бръшлян за туристите се предлагат интересни условия за развлечения и една страхотна почивка. Част от забавленията са разходка до старинните мелници, разходка с магарешки каруци, единствено тук може да се види странджанската зеленика и автентичния нестинарски танц върху жарава.