Планетариум СмолянНай-големият Планетариум с астрономическа обсерватория в България се намира в планинския град Смолян. Той започва своята дейност през 1975 г. и осъществява изследователска, образователна и популяризаторска дейност.
В „Сърцето” на Планетариума се намира кръглата звездна зала с куполообразен таван и диаметър 12.5 м и 150 места. В центъра й е разположен основният проектор – планетариум за космически полети (RFP), който създава изкуствено звездно небе, точно копие на истинското. Уредът позволява точното възпроизвеждане на движенията на небесната сфера, Слънцето, Луната и планетите, различни астрономически обекти и явления.
Куполът на обсерваторията към Планетариума е висок 3 м. Под него е монтиран телескоп – рефлектор. В планетариума има още няколко телескопа, с чиято помощ при ясно небе може да се наблюдава Слънцето и активните области от слънчевата фотосфера през деня, а всяка сряда вечер – Луната, планети, двойни звезди, звездни купове, мъглявини, галактики и др.
На астроплощадката са построени слънчев часовник и вертикален гномон, както и наблюдателна платформа, на която се монтират малки подвижни телескопи. Гномонът е прост древен астрономически уред – отвесен прът на хоризонтална площадка, по чиято сянка може да се измери положението (височината и посоката) на Слънцето в небето.

Къде да отседна близо до Планетариум Смолян

Допълнителна информация

От 1 април до 31 октомври
почивен ден – неделя следобед.От 1 ноември до 31 март
почивен ден – неделя.На официалните празници Планетариумът не работи.Сеанси в Звездната зала:
На български език: 9:30, 11:00, 15:00, 16:30 ч.
На чужди езици (английски, немски, френски, руски, гръцки, турски) – 14:00 ч.Наблюдения с телескопи:
Дневни – на Слънцето (всеки слънчев ден)
Вечерни – на вечерни светила (само в сряда)Забележка:
Постоянен е сеансът в 15:00 часа; във всички останали часове сеанси се провеждат за групи, не по-малки от 10 човека.
Цени:
Програми (сеанси) в звездната зала на български език: деца, учащи, пенсионери – 3 лв.; възрастни – 5 лв.Програми (сеанси) в звездната зала на чужд език: деца, възрастни – 10 лв.Наблюдения с телескопи:
дневни – 3 лв.
вечерни – 5 лв.Минимална цена за програма в звездната зала при за група, по-малка от 10 човека (с изкл. на сеанса в 15:00 ч.) – 40 лв.