Национален политехнически музей



Националният политехнически музей в гр. София е един от най-старите в страната Музеят има за цел да издирва и съхранява движими културни ценности в областта на техниката и да изследва развитието на техниката и технологиите по българските земи. Сред интересните експонати на музея е автомобил Messerschmitt от 1952 г. Автомобилът е двуместен, отваря се като самолет, а седалките са разположени като в самолетна кабина на изтребител – една зад друга.
Друг интересен експонат е емблематичният за компанията „Форд” модел „Т” от края на 20-те години на ХХ в., който е прекрасно реставриран и дори е в движение. Една от най-богатите колекции на Политехническия музей е посветена на времеизмерването. Отделните витрини на музея са посветени на различни видове производства, които са процъфтявали в страната в различни периоди – стъклопроизводство, розопроизводство, производство на шоколад и захарни изделия и т.н.
Една от най-интересните сбирки е посветена на битовите уреди, които са улеснявали работата на българската домакиня. В музея е експонирана вибрираща българска пералня, подочистачка с вакуум, ръчна машина за сладолед и много други интересни предмети. Един от най-ценните експонати не само в Политехническия музей, а и в България, е стъклен съд с първите експериментално получени кристали от елемента Германий.

Хотели и къщи за гости в София

Допълнителна информация

8.30 ч. – 17 ч.
почивни дни:
събота и неделя
Цени на билети:
възрастни – 5 лв.
учащи и пенсионери – 2 лв.
Беседа на български и чужд език – 10 лв.
демонстрация – 10 лв.